Skip to content
Маските отново на мода още през…

Маските отново на мода още през…

Дистанцията, дезинфекцията и маските най-вероятно ще се върнат по-късно през септември месец. Септември или октомври месец ще има нов вариант. Това заяви пред bTV вирусологът и съветник на премиера по здравните въпроси проф. Радка Аргирова. “Скритата заболеваемост много ме тревожи, защото хората не могат да свикнат с това, че щом имат неразположение, трябва да се обърнат към лекар”, добави тя.

Advertisements

Проф. Аргирова поясни, че ръстът на случаите на коронавирус се дължи на съвсем различен вариант на Омикрон. Става въпрос за генетичните линии BA.4 и BA.5: Седмицата на коронавируса: Заразата отново настъпва по-силно. Този вариант (де факто двете линии са различни вируси) протича леко, но заразява силно, като всички мерки, които се предприемат, са против заболяването. Стратегията на вируса е да оживее и да се разпространява, а най-възможно е там, където няма резистентност от страна на организма, отбеляза проф. Аргирова. При новите линии симптомите включват по-рядко загуба на вкус и мирис, а по-често са типично грипоподобни – втрисане, силно главоболие, силна умора.

Малко по-дълго се влачат новите генетични линии на вируса, като може да минат и две седмици, докато човек се възстанови, уточни проф. Аргирова. Тя посъветва да се правят леки физически упражнения, след като отмине активната фаза на инфекцията, за да има по-бързо възстановяване. Съветникът на премиера по здравните въпроси призова хората, които не са се ваксинирали, да го направят, включително и с четвърта доза. По отношение на маймунската вариола, проф. Аргирова заяви, че болестта засега не е проблем заради малкия брой заразени с маймунската шарка.

Случаите протичат леко и световната статистика към настоящия момент дава хиляди случаи, но смъртните случаи е само един-единствен в държавите, където болестта не е ендемична т.е. извън Африка, каза вирусологът: Тя смята, че в България до епидемия от маймунска шарка няма да се стигне.