Skip to content
НАП запечатаха 8 обекта по морето и над 300 акта

НАП запечатаха 8 обекта по морето и над 300 акта

Лятната контролна кампания на НАП по българското Черноморие подобрява фискалната дисциплина, отчитат от приходното ведомство.

Advertisements

От първи юли до момента по Южното Черноморие са извършени над 300 проверки и наблюдения.  Съставени са 52 акта за нарушения, като най-честите отклонения от данъчните правила са неиздаване на фискален бон и разлики в касовите наличности. Поради сериозни нарушения за 14-дневен период са запечатани 8 обекта. 

В хранителен магазин е било открито фискално устройство, което не отговаря на стандартите, като това нарушение се приравнява на работа без касов апарат. Служители от звеното за фискален контрол извършиха мащабна проверка на най-голямата борса за плодове и зеленчуци по Южното Черноморие – Бургаската. Нарушения не бяха открити – всички излизащи, натоварени със стока превозни средства, представяха фактури и касови бележки за покупките, уточняват от НАП Бургас. 

„Целта ни е да насърчаваме доброволното спазване на данъчните изисквания. Контролните действия спомагат и за създаване на справедлива и равнопоставена бизнес среда. Всеки, който умишлено укрива обороти, има основания за безпокойство. Същевременно коректният бизнес няма от какво да се притеснява. Апелираме да се изисква касова бележка при всяка покупка“, коментира говорителят на НАП Бургас Христо Узунов. Той добави, че има активност сред гражданското общество, расте броят на подаваните сигнали за различни нередности и най-вече неиздаване на касови бележки.

Данъчните, съвместно с „Главна инспекция по труда“, следят също и дали сезонните работници имат сключени трудови договори и дали работодателите не ги ощетяват по отношение на работно време и заплащане. В рамките на кампанията се използват различни способи – наблюдения на обекти, контролни покупки на принципа „таен клиент“, както и селектиране на рискови фирми, чиито продажби и обороти значително се разминават от обичайните.

Сигнали за неиздаване на касови бележки и данъчни нарушения могат да се подават на телефона на НАП 0700 18 700 или по електронна поща на адрес [email protected] . 

Снимки : Илюстративни