Skip to content
„Сезонът закъсня и определено няма да бъде добър.

„Сезонът закъсня и определено няма да бъде добър.

Растящите цени, войната и проблемите по западните летища отказват много туристи от Българското Черноморие това лято.

Advertisements

Сезонът започна късно и доста мудно, твърдят хотелиери и туроператори пред медиите. Освен това, близо до България бушува война – украинският Змийски остров се намира само 300-400 километра от българските плажове.

Междувременно Ковид числата продължават да вървят нагоре, по европейските летища цари невиждана суматоха, а хората все по-внимателно си „гледат в портмонето“, защото инфлацията им изяжда спестените за летуване пари, предаде DW.

Дори да решат да летуват у нас, българите ще останат неприятно изненадани, че същите плодови коктейли като миналото лято в заведения на плажа струват с 20% повече. Лек обяд за двама, състоящ се главно от салати и бутилка вино, излиза над 100 лева.

„Продуктите поскъпват, клиентите са малко, трябва някак да се избива“, признава един от сервитьорите. Същото важи и за концесионерите на плажовете, цените на комплект от чадър и шезлонг достигат 40 лева на места.

Туроператорите твърдят, че през този сезон германските и руските туристи масово избират Турция пред България.

„Сезонът закъсня и определено няма да бъде добър. Резервации за България в последния момент не се случиха на германския пазар през май и юни. Този сегмент се насочи към Анталия в Турция, където цените са по-ниски и дават по-големи отстъпки“, коментира Венцислав Танчев – управител на турагенция, представляваща германски туроператор у нас.

Според него семействата с деца избягват България заради близостта с войната в Украйна.

bgonair.bg