Skip to content
Райския газ може да причини задушаване и масивни измръзвания на устата

Райския газ може да причини задушаване и масивни измръзвания на устата

Райският газ от години е част от начините за забавление по време на младежки купони.

Advertisements

“Открит е преди повече от 200 години и още тогава са открити ефектите му върху психиката – че потиска болката, прави човек замаян, неадекватен, променя възприятията му за няколко минути. Още тогава се случва първият проблем. При първата демонстрация на газа в края на 18 век един от изпиталите въздействието му изпада в такова еуфорично настроение, че пада от сцената и си счупва крака”, каза биохимикът и специалист по наркотични вещества д-р Юлиян Караджов пред “България сутрин”.

Той обясни, че всяко нещо е различно вредно според човека и това как се използва. Когато се използва в медицината за лека упойка, е безопасен, защото не е известно някой да е пострадал по този начин или като е ял кремче, разбито с райски газ

При прекомерна употреба може да се стигне до неврологични проблеми и парализа. Когато човек вдишва много райски газ, витамин В12 в организма му се разпада и газът просто го атакува. Тялото, оставайки без витамин В12, започва да развива специфични проблеми. В наше време във връзка с това, че райският газ става твърде популярен, някои хора решават, че е безопасен и прекаляват с него”, твърди гостът пред Bulgaria ON AIR.

Той заяви, че вдишването на райски газ не води до психоза и халюцинации, но всеки човек реагира различно на всяка дрога и е трудно да се каже какво би се случило. На въпроса дали райският газ може да е опасен за шофиране, д-р Караджов отговори, че в случая хубавото е, че ефектът продължава само 2-3 минути след вдишването, така че човек трудно ще успее да създаде проблеми на пътя.

“Проблемът е по-скоро, когато той се вдишва без атмосферен въздух. Защото има описани в медицинската литература доста случаи, когато хората се докарват до невероятни усложнения, вземайки райски газ. Не от него, а от това, че просто се подава твърде много райски газ и малко въздух и хората се задушават. Той не става за дишане. Освен това, ако той току-що се е разширил, има хора пострадали по много специфичен начин. Газът, който излиза, е адски студен – с температура минус десетки градуси. Може да причини масивни измръзвания на устата“, коментира д-р Караджов.

Според него райският газ досега е минавал някак незабелязан в огромната част от информационни кампании, включително тези, в които той е участвал.

“Някак не сме му обръщали внимание, защото не е бил актуален. Аз гледам, че в момента в Англия, Холандия, Франция се говори точно за това, че не може да се забрани, защото има употреба в кулинарията, но можем да разкажем на младите хората, че играчката може да стане плачка”, посочи още биохимикът.

Източник: ONAIR