Skip to content

Маймунската шарка за глобална опасност за общественото здраве.

Световната здравна организация обяви маймунската шарка за глобална опасност за общественото здраве. Класификацията е най-високата степен на предупреждение, която СЗО може да издаде и следва нарастването на случаите в световен мащаб, съобщи Би Би Си.

Advertisements

Вече са съобщени над 16 000 случая на маймунска шарка в 75 държави, заяви генералният директор на СЗО д-р Тедрос Гебрейесус. Той добави, че до момента има пет смъртни случая в резултат на заболяването.

“Оценката на СЗО е, че рискът от маймунска едра шарка е умерен в световен мащаб и във всички региони, с изключение на европейския, където оценяваме риска като висок”, добави той.

Вчера още един случай на маймунска шарка е потвърден в България, съобщиха от Националния център по заразни и паразитни болести. Заболелият е на 23 г., с фебрилитет и обрив, в добро общо състояние. Пациентът се е завърнал наскоро от Италия. Заболелият е хоспитализиран в болница “Св. Георги” – Пловдив.

ДНК на вируса на маймунската вариола е установен в съдържимото на обривните единици и орофарингеалния секрет от пациента. Предприети са епидемиологични проучвания.

Днес за първи път в САЩ бяха открити случаи на вирусното заболяване маймунска шарка при деца, предаде Ройтерс. Става дума за бебе в Калифорния и за още едно малко дете, което няма американско гражданство, поясниха здравните власти.