Skip to content

Винаги се чудите защо спират вас ли ? Вижте защо

През летния сезон шансовете шофьор да бъде проверен от полицейски служители по време на пътуване са най-големи. Просто повече хора пътуват, а и самите проверки зачестиха заради многото сериозни инциденти в последно време. Какво обаче привлича вниманието на служителите на реда и ги кара да спрат конкретен автомобил?

Advertisements

Предлагаме ви няколко съвета от опитни шофьори, които ще ви помогнат да избегнете проверка на пътя.

Кои коли се спират най-често?
По принцип застрашени от проверка са най-крадените модели автомобили, така че е напълно възможно да бъдете проверени защото шофирате такава кола. Същото се отнася за кросоувъри и SUV в тъмен цвят, като тук моделът не е важен. Теглещите ремаркета и каравани също предизвикват вниманието на органите на реда.

Мийте автомобила редовно
Ако каросерията е по-чиста от регистрационния номер, служителят на реда може да има съмнения, дали нарочно табелата не е скрита. Ако цифрите и буквите по номера не се четат, глобата е гарантирана. Освен това, самият номер трябва да бъде добре закрепен. 

Мръсните коли са подозрителни и по друга причина. Те може да бъдат крадени, като престъпниците понякога ги покриват с кал, за да прикрият истински им цвят. Затова, особено при пътуване на дълъг път, е добре колата да бъде сравнително чиста.

Не повтаряйте номерата на пияните шофьори
Ако шофьорът носи слънчеви очила или е свалил прозорците в хладен, облачен ден, той вероятно ще бъде спрян за проверка. Причината е, че той може да крие зачервените си от алкохола очи или да се страхува, че прозорците ще се запотят. 

Задължително проверявайте дали сте пуснали фаровете си. Подобен пропуск, особено нощем, със сигурност ще предизвика вниманието на органите да реда. Много водачи, страдащи от махмурлук, изключват всички светлини (и тези на уредите в купето), защото ги дразнят.

Не изпъквайте в трафика
Един шофьор кара колата си така, както се чувства. Той може да се движи прекалено бавно или непрекъснато да се престроява, сякаш не може спокойно да се движи в своята лента. Случва се да кара направо, без да обръща внимание на дупките, локвите и неравностите на пътя. Това привлича вниманието на полицейските служители, които искат да проверят дали водачът е трезвен и дали има книжка. 

Често се спират и шофьори с много млад вид, за които има съмнение, че все още нямат снижки, както и по-възрастни хора. Карането на скъпа кола с мръсни дрехи и с неугледен външен вид също предидвиква вниманието на органите на реда.

Не се опитвайте да избегнете проверка
Нервните шофьори започват да се държат импулсивно, когато видят екип на „Пътна полиция“. Те се опитват да се „скрият“ зад камиони, рязко се престрояват и дори завиват по черен път, за да избегнат проверка. Това със сигурност ще доведе до проверка от служителите на реда. 

Те, между другото, много добре познават любимата техника на шофьорите – да минат в крайната дясна лента, ако екипът на КАТ е отляво, или в средната лента, ако инспекторите са от двете страни на пътя, пише “Аутомедия”. Тази маневра може да помогне за „скриване“ само ако водачът я изпълнява плавно и предварително

Не крийте очите си
Някои шофьори спускат слънцезащитната козирка, надявайки се, че ако полицаят не види очите му, няма да го спре. Обикновено се случва точно обратното. Опитните шофьори съветват да се гледа спокойно право напред, сякаш екипа на КАТ го няма.

Не шофирайте уморени
Шофьор, който постоянно се прозява, търка очи и трепери (пил е алкохол или не се чувства добре) няма как да не предизвика внимание на служителите на реда.

Не пускайте силна музика
Първо, никой не харесва автомобилни хулигани, които не уважават своите съседи в трафика. Второ, силната музика вероятно ще привлече вниманието на полицейските служители и те ще проверят дали шофирате в нормално състояние.