Skip to content

Внимавайте ! На границата с Турция

Българи, които искат да почиват в Турция, играят ези-тура на границата. Оказва се, че докато някои сънародници минават без проблем само с лична карта, то други горят, ако нямат паспорт, пише „Телеграф“.

Advertisements

Наскоро граничари са поискали задгранични документи на цял автобус организирани туристи. За това алармираха от туроператорската фирма в социалните мрежи.

Инструкции

По думите на граничарите те все още нямат инструкции. Някои от тях твърдят, че режимът е в сила още от 27 юли, други пък казват, че влиза в сила от 1 август, а според трети – чак от септември. Така засега преминаването през границата без паспорт се оказва ези-тура.

Освен това на сайта на турското външно министерство страната ни все още не фигурира в списъка с безвизовите държави. Много от хотелите в Турция също продължават да изискват паспорти от посетителите. Иначе в указа е посочено, че безвизовият пропуск важи при престой до 90 дни на всеки шест месеца.

Както БЛИЦ вече писа, миналата сряда турският президент Реджеп Тайип Ердоган издаде указ за безвизов режим на български граждани, които минават транзит през южната съседка или пътуват с цел туризъм. Указът бе обнародван в турския държавен вестник.

Според текстовете новият режим трябваше да влезе в сила още на следващия ден след обнародването му. Оказа се обаче, че нито външното ни министерство, нито консулството и посолството на Турция у нас са били подготвени предварително за промените. Българските мисии в южната съседка също нямаха информация.

Поради тази причина те предупредиха хората да не рискуват. Десетки нашенци все пак успяха да минат границата само с лични карти, но други не са били допуснати.