Skip to content
Русия обяви „Фейсбук” и „Инстаграм” за терористични и екстремистки организации

Русия обяви „Фейсбук” и „Инстаграм” за терористични и екстремистки организации

Руската федерална служба за финансов надзор добави американския технологичен гигант “Мета” (“Фейсбук” и “Инстаграм”) към своя списък с “терористи и екстремисти”, съобщи днес агенция Интерфакс, цитирана от БТА.

Advertisements

През юни московски съд отхвърли обжалването от страна на “Мета”, след като компанията бе призната за виновна за “екстремистка дейност” в Русия през март.

Тогава окръжният съд в Твер постанови, че “Мета Платформи” са “екстремистка организация”, с което на практика забрани социалните мрежи “Фейсбук” и “Инстаграм” в Русия. Според прокурорите решението прави незаконни “Фейсбук” и “Интаграм”, но не и платформата за текстови съобщения “Уотсап”, която не е публична.

Искането беше внесено в руския съд, след като “Мета” с право обяви, че няма да трие постове на потребителите си, в които има призиви срещу руски войници и руснаци и обявената на Украйна война. Това беше протестен акт от страна на американската компания, с който демонстрира, че е против войната на Русия в Украйна.

В съда обвинителите казаха, че “Мета” “умишлено е допуснала реч на омразата срещу руснаци, което създава алтернативна реалност, в която всяка проруска позиция бива потискана и се подбужда омраза”, което не отговаря на истината. Защото реч на омраза няма нищо общо с реч срещу война.