Skip to content
Схемите на хотелиери и украинци, ето на кои държавата няма да плати

Схемите на хотелиери и украинци, ето на кои държавата няма да плати

Украинците също допринесоха за хаоса – напускаха хотелите, когато си искат и се местиха в други, без да предупредят.

Advertisements

Имало много спорни искания на хотелиери, които или са искали да измамят държавата, или самите те са станали жертва на измама и сега ще трябва да изпият по една студена вода и да забравят за парите, похарчени за украинските бежанци.

Илин Димитров уточни, че Министерството на туризма няма да плати престоя и храната на украинците, ако има данни, че те са започнали работа. Налице били доста подобни случаи. Работа на хотелиерите било да проверяват дали гостите им работят. Украинците от своя страна били предупредени. Имало случаи, в които бежанците били настанявани в хотел и работили на същото място.

Проверяват се и лица, които са декларирани, че са нощували в хотелите, но всъщност системата на МВР показвала, че са напуснали пределите на България доста по-рано.

Трети вариант е дублирането на регистрации. За едни и същи украинци пари искали различни хотелиери. Ще се плати на този, който последно ги е настанил, уточни министър Илин Димитров.

Хотелиери извадиха украинските бежанци и протестираха в началото на лятото. За някои неща те са прави – държавата, особено по времето на бившия министър на туризма Христо Проданов, се забави твърде много с плащанията. Но от друга, се оказа, че някои от тях са намерили пропуски в програмата и пробвали да източат пари

“Наследихме 1000 жалби за незизплащане на средства. Заварих неефективна, тромаво написана и тежка програма. Има 32 стъпки преди да се плати. За 2 месеца ние сме платили 4 пъти, удвоили сме скоростта. От пет дни вече работи софтуер, който позволява за 15 минути да спестим 15 дни работа. Чакахме списъци от 5 министерства, за да се разплатим. Благодарение на софтуера успяхме бързо да обработим юни, юли и август и да преминем на финансова обосновка. В сряда ще мине и през МС”, обясни министърът на туризма.