Skip to content
Кучета  са отглеждани в изоставена кола от половин година

Кучета са отглеждани в изоставена кола от половин година

Живеещи на улица “Владимир Смоленски” във Варна сигнализираха, че повече от пет месеца кучета се отглеждат в изоставен лек автомобил. Колата е без номера, а все още не е ясно кой е собственикът на затворените четириноги. Хората казват, че не смеят да излязат от домовете си, когато кучетата са пуснати навън, защото са агресивни. Има и ухапана жена, информира БНТ.

Advertisements

В кола на метри от две варненски училища се отглеждат четири кучета. Въздух в купето влиза само през един от страничните прозорци. През по-голямата част от денонощието животните са затворени в автомобила. Пускат ги за час навън без каишка и намордник.Хората твърдят, че собствениците на кучетата са извън страната. През деня ги разхожда човек, който не живее в района, разказва Иванина, която също се страхува от животните, когато са навън.

“Сестрата на мъжа се грижи за тях. Но жената не е свикнала с животните, изтърва ги. Едното по-голямото куче, по-злобно, се спуска да напада”, казва Иванина.

Живеещите в района са подавали сигнали да Община Варна, полицията и до организации за защита на животните, но без резултат. След като уведомихме за проблема общинската администрация, оттам заявиха, че инспектори от Дирекция “Управление на сигурността и контрол на обществения ред” не са установили собственика на колата, тъй като е без регистрационни номера.

Местните са подали сигнали до полицията, до Областната дирекция по безопасност на храните за нехуманно отношение към животните и до “Общински паркинги и синя зона” – за автомобил без регистрационни табели, паркиран на обществено място. Екипът ни също потърси информация от Областната дирекция по безопасност на храните. Оттам направиха проверка.

“Видимо са в добро общо състояние. Явно са обгрижвани животните. Автомобилът е без регистрационни номера. Сравнително голям, просторен е, но все пак кучетата не е редно да са вътре”, казва Данаил Николов – гл. инспектор в отдел “Здравеопазване на животните”, БАБХ-Варна.

Стопанинът на кучетата не се е явил в Областната дирекция по безопасност на храните, въпреки отправената към него покана. Инспекторите вече са уведомили полицията. Ако собственикът не бъде открит, кучетата ще бъдат обявени за безстопанствени и настанени в приют, което е задължение на Община Варна. Санкцията за нехуманно отглеждане към животни е от 200 до 500 лева.