Skip to content
Хотелиерите започват да гонят украинците точно преди зимният сезон

Хотелиерите започват да гонят украинците точно преди зимният сезон

Хотелиерите са принудени от утре да гонят украинските бежанци от базите си заради нехайството на държавата. Крайният срок за настаняване на хората е 31 октомври 2022 г., до който разходите се поемат от бюджета на страната и се възстановяват от Европейския съюз. „Никой от правителството не излиза с ясна позиция какво да правим и къде ще бъдат преместени бежанците. Държавата си затваря очите“, заяви пред TravelNews Веселин Налбантов, зам.-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА).

Advertisements

Самите украинци също не знаят какво ще се случи с тях. Хотелиерите са раздвоени, защото не могат да изхвърлят хората на улицата от човешка гледна точка. От друга страна, не искат да фалират за сметка на държавата“, допълни той. Според него все още няма решение от правителството какво ще се случи с хората след 31 октомври. „Това са хора и съдби, като те са бедни и не могат да си плащат да останат в хотелите“, подчерта Налбантов. Той допълни, че България трябва да поиска спешно още средства от ЕС или да премести бежанците в държавни бази.

В страната има настанени над 20 000 украинци по хотелите, като предимно са в курортите по Българското Черноморие. „Хотелиерите ще фалират, а са първите, които подадоха ръка на държавата. Не искаме печалби, а да можем да си покриваме разходите за настаняването на бежанците“, коментира Веселин Налбантов.

Служебният министър на туризма Илин Димитров обяви пред TravelNews, че решението за украинските бежанци трябва да бъде взето от междуведомствена група, която да го предложи на Министерския съвет. „Министерство на туризма само администрира мярката. Искам да уверя бежанците, че и каквото решение да бъде взето, към тях ще се отнесем хуманно. Все пак сме държава членка на ЕС и не можем да си позволим друг тип отношение, а те не заслужават друго отношение, освен човешко“, каза Димитров.

Средствата по европейски програми за настаняване на украинските бежанци у нас вече привършват. До момента са платени само за настаняване и изхранване над 183 млн. лв., а общо са платени над 523 млн. лв. Парите за настаняване и изхранване са основно по европейски програми, но лимитът ни се изчерпва, обясни Илин Димитров. Той увери всички хотелиери, че ще си получат парите по програмата. До момента са разплатени месеците юни, юли и голяма част от август. Разработват се списъците за първата част от програмата – март, април и май. След като се разплатят средствата, ще се отвори програмата за 15 дни, когато всеки хотелиер може да подаде жалба, в която да опише има ли разлики от това, което е получил и това, което е декларирал. Министерството на туризма поема ангажимент да разгледа всяка жалба и да върне отговор.