Skip to content
Масово: Сменят дизел за трошки на бензин

Масово: Сменят дизел за трошки на бензин

Шофьорите у нас масово заменят луксозните си дизелови автомобили за трошки на бензин, пише „Телеграф“.

Advertisements

Новата мода е заради скъпия дизел. „В момента имаме бум на предложения за замяна на дизелови, напълно обслужени коли, срещу возила на бензин“, разказаха от автокъща в София. Според дилърите на коли втора ръка хората се преориентират към двигатели на бензин, защото им излиза по-евтино, когато карат в града.

Масово се купуват коли на бензин и след това им се слагат газови уредби, защото в момента това е най-евтиният вариант за гориво, казаха още търговци на автомобили. Те уточниха, че бензинът сега е по-рентабилен от дизела, но ако караш в града. За по-дълги маршрути дизелът излиза по-икономично, защото колата харчи по-малко. „Никой вече не иска дизел, повечето хора ползват колите си, за да отидат на работа, да пазаруват, да вземат детето от училище. И дизелът им излиза много солено“, допълниха автодилъри.

Сред офертите в момента са повече луксозни коли, с нови зимни гуми, дори с платени винетки до средата на следващата година. Масово се предлагат джипове на дизел. Собствениците на такива возила или ги продават, или ги заменят, но само за бензин. Готови са на бартер с доплащане и за по-нисък клас кола, само да не е дизел.Сред офертите е луксозен джип от 2010 година на дизел. Собственикът му го дава или срещу 14 999 лв., или срещу возило на бензин. Колата е с нови гуми, дискове, накладки, горивна помпа, акумулатор, както и с винетка до юли 2023 г. На бартер се предлага и кола за 7500 лв. от 2002 г. без забележки. Собственикът търси да го смени с автомобил, който задължително да е на бензин. Друго предложение е за пикап на дизел от 2018 г. за 23 500 лв., като собственикът търси да го замени с по-евтина кола на бензин.В момента разликата между дизела и бензина е около 40 стотинки. Средно масовият А95 върви по 2,95 средно, цената на дизела е 3,35, а на пропан-бутана – 1,14 лв., сочат анализи на fuelo. По последни данни най-евтин е бензинът в Панагюрище и в Ботевград, където може да се намери за 2,58 лв. за литър и за 2,60 лв. за литър.