Skip to content
Паркомясто в Слънчев бряг това лято било по-скъпо от нощувка в хотел

Паркомясто в Слънчев бряг това лято било по-скъпо от нощувка в хотел

Ковид пандемията изправи Слънчев бряг пред сериозен проблем. В комплекса катастрофически недостигат паркоместа. За това алармира на среща за развитието на курортния комплекс Елена Иванова от Съюза на собствениците.

Advertisements

„Преди 2020 година ние посрещахме само чартърни гости, имаше само автобуси за трансфер и нямаше необходимост от паркоместа. Самият комплекс е замислен за чартърни туристи и паркинги пред хотелите не са предвиждани. Сега обаче пазарната ситуация е друга и сме длъжни да се преориентираме, ако не искаме да стоим празни“, коментира Иванова.

Тя допълни, че тази година проблемът е ескалирал сериозно. Голяма част от летовниците са били от Румъния, имало е и немалко българи. Всички те пристигат с личните си коли на почивка.

„Може би около 10% от хотелите имат паркоместа, които предлагат на гостите си. Някои инициативни колеги, не хотелиери, се опитаха да наемат свободни места в полето около Слънчев бряг, пригодиха ги за паркинги и създадоха сериозни проблеми“, обясни Елена Иванова.

Тъй като тези паркинги са на около 5-6 км. от хотелите, собствениците им предоставяли и услугата „Шатъл“, която влизала в цената на паркоместата. „Този шатъл обаче не пристига. И след час прозвънявания, молби от рецепцията, тези хора ги няма. А туристите стоят с куфари, с бебета и беше страшен хаос. Колкото и да беше доволен туристът от престоя си при нас, след това преживяване обратната връзка беше ужасяваща. Нашият труд отиваше по дяволите само заради лошата паркинг услуга“, обясни Елена Иванова.

Тя разказа, че в началото на сезона се стигнало дори и до абсурда паркоместата да струват по-скъпо от местата за настаняване. „В зона запад нощувката беше 15-17 лева, а паркомястото 20 лева.“

В Слънчев бряг има 7 буферни паркинги, които са разположени на ул. „Първа“. Те са отдадени под наем, обясни изпълнителният директор на „Слънчев бряг“ АД Златко Димитров. Според юриста Златомира Карагеоргиева-Мострова трябва да се помисли за вариант, при който паркингите да се стопанисват съвместно от Съюза на собствениците и акционерното дружество.

Тя поиска и информация с какви парцели разполага „Слънчев бряг“ АД в западната зона и дали те не могат да се използват за паркинги. Дружеството има два терена, които са достатъчно големи, обясни Златко Димитров. Той уточни обаче, че те няма как да бъдат предоставени на хотелиерите. По закон могат да се отдадат чрез публичен търг, но това е процес, който не може да се контролира и реално няма гаранция, че Съюзът би ги стопанисвал.

„Ние сме гъвкави. Голяма част от нашата синя зона за паркиране сме я предоставили на хотелиери, които имат проблеми с паркирането. Съгласен съм, че комплексът се напълни с автомобили. Транспортната схема е проблемна, но ние не можем да я контролираме“, обясни Димитров.

Той уточни, че в разгара на сезона в акционерното дружество са получавани запитвания от хотелиери за паркирането на по 150 автомобила на ден.