Skip to content
Несебър е на път да си загуби статута на световно културно наследство

Несебър е на път да си загуби статута на световно културно наследство

Съществува реална опасност Старият Несебър да загуби статута си на обект от списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство, предупреди служебният министър на културата Велислав Минеков. Страната ни и Община Несебър не изпълняват препоръките на световната организация на ООН и вече 15 години не се приема план за опазване на наследството на града.

Advertisements

Несебър е единственият български град в списъка със световното културно наследство, но има голям риск да отпадне.

„Основно е планът за опазване и управление на Несебър, защото от 2009 г. такъв няма и нещата са критични. Възможно е в много скоро време Несебър да се определи като т.нар. Застрашен статут, а след това да ни извадят изобщо от списъка на световното културно наследство, което би било ужасяващ факт. Не е свързано само с чувството на срам, а щетите ще бъдат огромни. Ще доведе до икономически щети за туризма и невъзможност за съдействие от страна на ЮНЕСКО“, заяви Минеков пред bTV.

Според него, “на първо място да се съобразим с нашия Закон за нашето културно наследство, но дори това не го правим. Има наставления на ЮНЕСКО, които въобще не са погледнати. Това е серия от нещастия, дори незаконно строителство. През 2013 г. сме имали един план, който е бил в добро състояние, но, за съжаление, отново е бил оставен настрана и са започнали корекции, които продължават до ден днешен“.

„Вече 15 години с колегите от общинската администрация се стремим да изпълняваме всички препоръки, всички изисквания на ЮНЕСКО и всичко това, което е правено относно съхранение и консервация на паметниците, го изпълняваме с огромна отговорност. Трябва да отговорим на всички тези предписания, за да може да запазим Несебър сред градовете на световното културно наследство – каза пък кметът Николай Димитров. – В началото ми беше много трудно да говоря на тази тема, но искам да благодаря на всички наши съграждани, защото те разбраха, каква е ползата да се продължава този статут и сме взели решение и сме премахнали алейната търговия по улиците“.

Акваторията на стария град е изрично включена и е била мотив за ЮНЕСКО за обявяването на града за световно културно наследство. 

„Причината е добре запазеният морски ландшафт на града и многото археологически обекти на сушата и под вода. Значителна част от античния и средновековен град е под вода“, казва директорът на Центъра по подводна археология в Несебър Найден Прахов.

Обаче… 

„Хора със “специални интереси” са решили да разширяват търговското и рибарско пристанище и са използвали някакви огромни буни от бетон, които са спуснали върху археологията, която не е проучена. Как ще бъде лекувано това място не е ясно – заяви министър Минеков. – В момента цялото министерство работи и се надявам до 2-3 месеца този план да го имаме и да го изпратим в ЮНЕСКО за одобрение“.