Skip to content
Подгответе автомобилите си за зимни условия, солени глоби за неподготвените

Подгответе автомобилите си за зимни условия, солени глоби за неподготвените

Пътищата от републиканската пътна мрежа вече са в режим на зимно поддържане, съобщиха от Агенция „Пътна инфраструктура“.

Advertisements

Оттам напомнят на шофьорите, че автомобилите трябва да бъдат подготвени за движение в зимни условия, въпреки че все още навън температурите са положителни. Водачите трябва да следят и за доброто техническо състояние на превозното средство.

Нека да тръгват на път само с подходящи гуми, да карат внимателно, със съобразена скорост, да спазват правилата за движение, необходимата дистанция и да не предприемат резки маневри, е призивът на АПИ към шофьорите.

Блокирането на движението от автомобили, които не са подготвени за движение при зимни условия, затруднява работата на специализираната техника и възпрепятства пътуването на всички останали шофьори, напомнят от пътната агенция.

Областните пътни управления и пътноподдържащите дружества следят метеорологичните прогнози по райони и ще предприемат необходимите действия за обработка на настилките във високопланинските райони и проходите, където има предпоставки за хлъзгавост и заледявания особено рано сутрин, когато температурите са доста по-ниски.

Целта е превантивните, а след това и снегопочистващите дейности да започват максимално бързо при прогноза за влошаване на времето, за да се осигури проходимостта на пътищата.

В края на ноември предстоят проверки на наличните суровини и техниката за зимно поддържане – снегорини, техника за разпръскване на пясък, каквито се предприемат всяка година. В проверките ще участват представители на областните пътни управления, областните дирекции на МВР и други, съобщават още от АПИ.

МВР и АПИ вече започнаха т. нар. акция „Зима“, която ще продължи през целия месец ноември. Целта е да бъдат подготвени всички превозни средства за зимата. От 21 до 30 ноември започва контрол за техническото състояние на превозните средства и фаровете.

Oт 15 ноември водачите на всички автомобили без зимни гуми или такива с грайфер под 4 мм. ще бъдат глобявани.