Skip to content
Зимата идва към България по-бързо от колкото очаквахме

Зимата идва към България по-бързо от колкото очаквахме

Синоптикът Петър Янков алармира, че след 10-11 ноември ще дойде пълен обрат в метеорологичната обстановка. За сега продължава топлото време, с дневни температури до 25 градуса.

Advertisements

След застудяването, средните температури за ноември ще паднат до между 10 и 15 градуса. По принцип в дните с температури 20-25 градуса, температурите са по-високи от нормалното с около 8-10 градуса.

Топлото време ще продължи до 10-11 ноември, след което ще настъпи пълен обрат със сериозни заявки на зимата. Това прогнозира синоптикът Петър Янков.

Не изпускай тези оферти:

Янков предупреди шофьорите да се подготвят и до 10 ноември да са сменили гумите си със зимни. След тази дата се очакват превалявания със сняг.„Очакват се резки застудявания. От 13-и до 16-и ноември в населените места се очакват температури между 2 и 10 градуса по най-топлите места. В северните части на страната ще превалява и сняг, но няма да има сериозни натрупвания“, прогнозира Янков.

Той посочи, че в събота все още ще е подходящо за туризъм в планините, но валежи се очакват в неделя. По-съществени количества ще се излеят в крайните райони на югозапад.

„С нахлуването на по-студен въздух след 10-11 ноември ще се осъществи и едно усилване на вятъра“, подчерта синоптикът в студиото на Bulgaria ON AIR.

Той уточни и, че в този период от годината е нормално да има голяма динамика във времето, което налага рязко адаптиране на прогнозите.

Георги Рачев разкри кога ще свърши златната есен

„Продължава сухото и топлото време в България. Златната есен ще свърши може би към 11 ноември“, съобщи климатологът проф. Георги Рачев в предаването „Тази сутрин“.

През уикенда и в началото на следващата седмица в София температурите ще бъдат около 18-19 градуса. Слънчевите часове ще бъдат по-малко, а облаците повече.

„Денят стана 10 часа. Слънцето е ниско над хоризонта и не може да затопли. Топлите вълни идват вече в резултат на топъл въздух, а не толкова от слънчевото греене“, каза проф. Рачев.

Евентуално захлаждане се очаква след сряда.

Слънчевата есен продължава, ето какво време ни очаква от средата на ноември

По-обилни валежи ще има в югозападната част на България. На юг в Кърджали се очаква по-голяма облачност и силен южен вятър. Другите места ще бъдат без превалявания или с много слаби такива. В София валежи се очакват в неделя.

По Черноморието ще има леко захлаждане заради вятър, идващ от север и североизток.