Skip to content
Банско! Разпродават хотели на цената на апартамент в София

Банско! Разпродават хотели на цената на апартамент в София

Атрактивният град Мелник, който също стана част от еуфорията за построяване на хотели, също не устоя на удара

Advertisements

Инвеститорите в хотели по време на бума на строителстото в Банско преди години останаха излъгани в прогнозите си. Щурото влагане на огромни парични потоци в луксозни хотели в курортния град се оказа изключително недалновидна инвестиция, тъй като не се сбъднаха прогнозите за добри печалби, предвид развитието на Банско като един от най-атрактивните зимни курортни в Европа.

На всяка крачка в града никнеха хотели, част от тях останаха недостроени, а други никога не напълниха капацитета си. Кредити, задушиха инвеститорите от България, Европа, Русия, които един по един обявяваха хотелите си за продажба. Справка само в един от сайтовете за продажба на имоти в Банско за месец ноември показва 63 оферти “продава”, пише struma.com.

Сред тях са както семейни малки хотели, така и големи комплекси. Най-евтиният хотел е 160 000 евро, най-скъпият пък се предлага за 4 милиона евро. Интересното е, че този хотел бе обявен за продажба през януари 2019 година, а вчера в обявата му бе подновена. Хотелският комплекс действа от преди 13 години. 


Той е 5156 м2 разгърната застроена площ с 58 стаи и апартаменти със 125 легла, ресторант, лоби бар, магазин, фризьорски салон, СПА център със закрит басейн. Цената на квадратен метър излиза около 830 евро. Някои от офертите са за над 1 милион евро, от тях две са за над 4 милиона евро, една е над 2 милиона евро и останалите са между 1. 1 и 1. 4 милиона евро.

Малките семейни хотели се продават на цени от 300 000 до 500 000 евро. Част от хотелите, обявени за продажба в Банско се продават от съдия изпълнители, по искане на кредитори, заради неразплатени вноски по кредитите. За съжаление обаче сделки няма. В последните две години интересът към подобен род покупки намаля трайно, заради ковид кризата, високата инфлация, и все по-малкото платежоспособни туристи, които идват в града.

Атрактивният град Мелник, който също стана част от еуфорията за построяване на хотели, също се огъна пред действащата криза. Уникалното в цяла Европа градче, което винаги е било привлекателен център за туристи от цял свят, днес не се радва на сериозна посещаемост.

Големи хотели и семейни къщи пустеят, а разходите са сериозни. Затова 5 от луксозните хотели там обявиха цени за продажба. Най-скъпият е разположен в центъра на града и цената му е 1 440 000 евро. Продава се вече втора година. Семеен хотел е оценен на 1 млн. евро, но мераклии за покупката му няма . Къщи за гости с винарни, предназначени за винен туризъм се продават на цени от около 200 до 350 000 евро. Прави впечатление, че най-малко хотели в сайтовете за продажба са от Сандански, явно е, че санданчани все още удържат на кризата.