Skip to content
Мистерията със Сашко се заплита след откриването му

Мистерията със Сашко се заплита след откриването му

Девет дни в неизвестност, но с щастлива развръзка.

Advertisements

Въпреки това въпросите след откриването му стават още повече. Мистерия е как едно 12 годишно дете е оцеляло 9 дни само в гората.

Толкова време доброволци наред с полицаите търсиха Сашко неуморно. Въпреки все по затихващата надежда не се отказаха и усилията се увенчаха с успех. Затова и новината, че детето е открито живо и здраво предизвика такова всеобща радост и чувство на облекчение.

Радостта беше всеобща. Всички празнувахме и бяхме щастливи. Толкова много сълзи от щастие не съм виждала, разказва една от жените, включили се в издирването.

Разбрала, че детето е открито от канала, по който доброволците си комуникирали. Първоначално помислили, че е фалшив сигнал след дни наред безплодно търсене.Искрата надежда не угасна до последно. Надявахме се, че това дете ще бъде живо и здраво. То се превърна в символ на добротата и надеждата, каза още доброволката. Мъжете открили го направиха огромен подвиг.

Тя разказа още, че всички средства необходими за издирването са лични средства на участващите, за гориво, техника, термокамери.

Всичко това е абсолютно чудо, нямаме обяснение как едно дете може да оцелее само в планината. При новината, че е жив всички се разплакахме и усетихме огромно облекчение от щастливия завършек, каза още дамата.

Наистина това е прецедент – щастливата развръзка със Сашко. Това заяви Неделчо Стойчев, ексдиректор на института към МВР, в ефира на БНТ по повод откриването на 12-годишното дете.

„Самото му заболяване дава възможност да мислим, че то е причината за щастливата развръзка. Аутизмът и хиперактивността му са дали възможност да се движи непрекъснато и това е една възможност да се е спасил от измръзване. Освен това времето беше с него“, уточни той.

„Това, което ми направи впечатление от доброволците, е че те са имали наум, че той може някъде там да бъде. Те са разхвърляли кроасани, а после са намирали опаковки. Така смятам, че е станало“, посочи най-вероятната версия за случилото се със Сашко експертът.

„Той се е движил в този периметър, намерен е на 7 км от мястото, където е бил загубен. Бих допуснал, че дори се е скрил, тъй като избягва контакта с хора. Тези деца като него не възприемат света като опасен през нощта. Той не се е страхувал като другите деца и това го е спасило“, каза още той.

Експертът все пак допусна още една версия – отвличане, но после даде доводи защо тя е малко вероятна.

„Бих го допуснал като версия. Но да работиш по определена версия, тя трябва да е фактологично обоснована. Може да се допусне, че бащата е дал анонс за 100 000 лв. награда и после детето се появява. Но за тези 9 дни, тези, които са отвлекли жертвата, ще намерят начин да се свържат с бащата и близките му и ще поставят своите искания.

Изследванията от Пирогов показват, че няма някакви проблемни изследвания, всички физически травми, които има детето, са свързани с живота в гората.

Децата обикновено ги отвличат с някакъв вид злоупотреба, тогава ще има някакви травми от насилие. Ако приемем, че някои го е пуснал заради откупа, тези хора, които са го намерили отказаха наградата. Освен това не може да не допуснем, че няма сговор между тези, които го намират и тези, които са го държали, но наградата няма да бъде дадена“, обясни още доц. Стойчев.

„Децата обикновено са жертви на близки или свои роднини, родителите си. Когато изчезне дете, основната версия е дали родителите не са намесени. Може да е моментен гняв. Основната версия, която е трябвало да бъде проверена, и е проверена е бащата. Той се е подложил на детектор на лъжата, но трябва да се знае, че чувството за вина е от изключително значение. Чувството за вина е фундаментално като емоция, заедно със страха от разкриване на лъжата.

Бащата е с огромно чувство на вина, защото той е изпуснал детето. Трябва да се направи много точно изследване, което вероятно е направено, за да се докаже истината“, разкри експертът.

„Бащата е единственият човек, който дава информация какво се е случило този ден. При всички случаи към него има съмнения. Явно в паниката си, в желанието си нещата да се случат по-скоро, той дава разнопосочни сведения как е облечен Сашко и т.н. Когато минава детектора, неговите показания стават фундаментални. Започва да се работи основно с тях“ обясни още той.

„За мен не е криминален случай, това е един инцидент. Бащата, който също има проблеми с придвижването си, не си е дал сметка, че Сашко може да изчезне.

Кадър Нова ТВ