Skip to content
Повечето украински бежанци напуснаха фургоните в Елхово и заминаха

Повечето украински бежанци напуснаха фургоните в Елхово и заминаха

Повечето от настанените във фургоните в Елхово украински бежанци са напуснали временния център и са заминали за Румъния. Останалите украинци утре ще бъдат транспортирани и настанени в държавна база в Приморско, съобщи областният управител на Ямбол Георги Чалъков.

Advertisements

Двадесет и един украинци са отпътували на собствени разноски за Румъния със същата туроператорска фирма, с която са пристигнали преди няколко седмици в България. Сами са си организирали транспорта, уточни областният управител. 

Към момента в транзитния център в Елхово остават 12 украински граждани. За изхранването им се грижи Българският Червен кръст. Всички фургони са оборудвани с отоплителни уреди, имат и санитарните възли.

Имат условията, не можем да кажем, че са като хотелски, но все пак са такива, че позволяват прилично пребиваване, коментира Чалъков, пише БТА.

След изпращането на бежанците към базата в Приморско, фургонният лагер в Елхово остава в готовност да приема нови украински граждани.

„Оставаме в готовност – всеки, който има нужда от подслон в този транзитен център, да бъде настанен“, каза още областният управител на Ямбол.

Центърът в района на “Гранична полиция” в Елхово разполага с 221 жилищни фургона и е с капацитет за 1768 души. Той беше изграден през 2019 г. за настаняване на нелегални мигранти, влезли незаконно у нас през държавната граница с Турция. В края на май т. г. в центъра бяха настанени временно над 650 украински бежанци от хотелите по Черноморието. Те останаха там 72 часа, докато бъдат транспортирани към държавните бази за настаняване.