Skip to content
НАП вкарва в списък зависимите от хазарта, ще ги спират да залагат

НАП вкарва в списък зависимите от хазарта, ще ги спират да залагат

Уязвимите може сами да искат вписване или заличаване от него

Advertisements

От 12 декември НАП ще поднови поддържането на регистъра на уязвимите към хазартни игри лица. Той

няма да е публичен

и до него ще имат достъп ограничен брой длъжностни лица, съобщиха от приходната агенция.

“Искане за вписване може да подаде всеки, който смята, че не може да контролира както времето, прекарано в хазартни игри, така и средствата, които изразходва за участие в тях”, обясняват от там, цитирани от БТА.

Всяко лице, което смята, че има проблем с хазарта, както и лицата, чието социално положение и/или равнище на доходи може да ги направи по-податливи към участие в хазартни игри и развиване на хазартна зависимост, могат да се впишат в този регистър с цел забрана или недопускане до участие в хазартни игри. Вписаните лица също така имат право сами да поискат заличаването им от регистъра.

Увеличение с 60% на броя на компаниите за онлайн залози

за изминалата година е регистрирала Националната агенция за приходите (НАП). През тази година са регистрирани 16 сайта. За сравнение през 2021 г. те са били 10, а дотогава – шест.

От НАП припомнят, че спрели над 130 платформи за онлайн залози, тъй като не притежават лиценз. Публикувани са също списъци с лицензираните сайтове (link is external), както и на тези, които са спрени (link is external).

Приходната агенция съветва всеки, който има желание да залага онлайн, предварително да се информира дали избраната от него платформа е лицензирана.