Skip to content

ТОКЪТ НА БЕЛОДРОБНАТА БОЛНИЦА ВЪВ ВАРНА СПРЯН ОКОНЧАТЕЛНО БОЛНИТЕ СА ИЗПРАТЕНИ ПО ДОМОВЕТЕ ИМ

Болните от туберкулоза, които се лекуваха в белодробната болница във Варна, са изпратени по домовете си. Причината е режимът на ток, наложен преди седмица от електроразпределителното дружество, заради неплатени сметки. Токът на лечебното заведение вече е спрян напълно, а дължимата сума е близо 90 000 лева.

Advertisements

Опасно е пациентите да бъдат при близките си, защото това е заразно заболяване, отбеляза пред БНТ директорът на лечебното заведение доц. Христо Ганчев. „Едно време тези болни ако откажат лечение, прокурор идваше и ги прибираше. Сега няма такава практика, обаче те са опасни“, посочи той.

Доц. Ганчев коментира още, че болницата няма договор със Здравната каса и затова е „това страшно безпаричие“. „Няма откъде да получаваме, нямаме пътеки – нищо няма“, оплака се директорът на болницата и заяви, че според него този тип лечебни заведения трябва да са на бюджетна издръжка, а не на субсидии от министерството.

Доц. Ганчев за пореден път изрази мнението си, че Общината трябва да покрие дълговете на тубдиспансера и коментира, че субсидиите от МЗ „не стигат за нищо“. „Като имате предвид, че субсидията, която получаваме, досега съм я разпределял за заплати, от февруари никой не е получавал заплата“, каза той.

Медиците от болницата готвят протест, който ще се проведе на 19 декември от 10 ч.

 Източник: zdrave.net