Skip to content
ТОКЪТ НА БЕЛОДРОБНАТА БОЛНИЦА ВЪВ ВАРНА СПРЯН ОКОНЧАТЕЛНО БОЛНИТЕ СА ИЗПРАТЕНИ ПО ДОМОВЕТЕ ИМ

ТОКЪТ НА БЕЛОДРОБНАТА БОЛНИЦА ВЪВ ВАРНА СПРЯН ОКОНЧАТЕЛНО БОЛНИТЕ СА ИЗПРАТЕНИ ПО ДОМОВЕТЕ ИМ

Болните от туберкулоза, които се лекуваха в белодробната болница във Варна, са изпратени по домовете си. Причината е режимът на ток, наложен преди седмица от електроразпределителното дружество, заради неплатени сметки. Токът на лечебното заведение вече е спрян напълно, а дължимата сума е близо 90 000 лева.

Advertisements

Опасно е пациентите да бъдат при близките си, защото това е заразно заболяване, отбеляза пред БНТ директорът на лечебното заведение доц. Христо Ганчев. „Едно време тези болни ако откажат лечение, прокурор идваше и ги прибираше. Сега няма такава практика, обаче те са опасни“, посочи той.

Доц. Ганчев коментира още, че болницата няма договор със Здравната каса и затова е „това страшно безпаричие“. „Няма откъде да получаваме, нямаме пътеки – нищо няма“, оплака се директорът на болницата и заяви, че според него този тип лечебни заведения трябва да са на бюджетна издръжка, а не на субсидии от министерството.

Доц. Ганчев за пореден път изрази мнението си, че Общината трябва да покрие дълговете на тубдиспансера и коментира, че субсидиите от МЗ „не стигат за нищо“. „Като имате предвид, че субсидията, която получаваме, досега съм я разпределял за заплати, от февруари никой не е получавал заплата“, каза той.

Медиците от болницата готвят протест, който ще се проведе на 19 декември от 10 ч.

 Източник: zdrave.net