Skip to content
Карловската чешма  е направена   1 година преди да се появи  САЩ

Карловската чешма е направена 1 година преди да се появи САЩ

Знаете ли, че в Карлово има чешма, която е по-стара от САЩ? Каменното изделие е направено през 1775 г. от неизвестен майстор. Годината на издигането е издълбана върху постамента,

Advertisements

Емблематичната старинна чешма се намира в зоната между църквата “Успение на Пресвета Богородица” и Бухаловия хан. Според местни историци, твърде вероятно е самият Васил Левски да е пил вода от чучурите на тази чешма. Основание за подобни твърдения е фактът, че през 1859 г. Левски е ръкоположен за йеродякон и става църковен певец в църквата “Света Богородица” в Карлово, а според надписите на чешмата тя съществува поне от 1775 г. В своята вековна история каменната чешма е пресъхвала за кратко само няколко пъти и постоянно течащата студена планинска вода допринася за автентичния и завършен облик на старинната част на град Карлово.

За сравнение, за дата на основаване на САЩ е приета датата 4 юли 1776 г., т. е. година след издигането на карловската чешма. На този ден делегати от 13 американски британски колонии единодушно обявяват Декларацията за независимост от Великобритания. Самата война приключва през 1783 г. с признаването на независимостта на Съединените американски щати от Британското кралство. Това е първата успешна война за независимост срещу европейска колониална империя.