Skip to content
37 милиона заразени на ден: Китай регистрира рекордно огнище на коронавирус

37 милиона заразени на ден: Китай регистрира рекордно огнище на коронавирус

В Китай около 37 милиона души са се заразили с COVID-19 само за ден. Такива изчисления обяви Националната здравна комисия на Китайската народна република, съобщава Bloomberg.

Advertisements

Според протокола от вътрешното заседание на комисията 248 милиона души, или близо 18% от населението, вероятно са се заразили с вируса през първите 20 дни на декември.

А епидемията от коронавирус, която засегна 37 милиона души в Китай тази седмица, може да бъде най-голямата в света.

Властите смятат, че ситуацията може да бъде провокирана от бързото премахване на коронавирусните ограничения от страна на официален Пекин. Това доведе до безпрепятствено разпространение на силно заразни варианти на омикрон сред популации с ниски нива на естествен имунитет.

Националното бюро за контрол на заболяванията на свой ред твърди, че повече от половината жители на провинция Съчуан в Югозападен Китай, както и в самия Пекин, са заразени с коронавирус.

Припомняме, че в началото на декември 2022 г. Китай смекчи правилата за карантина поради масови протести. Властите отмениха масовото тестване за коронавирус и позволиха на пациенти с леки симптоми да отидат в изолация у дома.