Skip to content
Оборудват патрулките с ПОС терминали

Оборудват патрулките с ПОС терминали

Имаме 7,5% по-добра разкриваемост отколкото миналата година. Това заяви пред БНР главен комисар Станимир Станев, заместник главен секретар на МВР. 

Advertisements

“Това вече е стил на работа в МВР – това не са изолирани акции, това е ежедневие при нас”, каза той относно акциите срещу битовата престъпност в цялата страна. По думите му акциите се провеждат съобразно графици, анализ на оперативната обстановка и при възникване на необходимост. Той посочи, че акциите от началото на годината са продължение на тези от миналата година. 

“Имаме общо регистрирани малко над 5000 престъпления през миналата година. Тази година намаляха с около 1000. Към момента са 4070. Имаме намаление на регистрираната конвенционална престъпност с 19,1%. От началото на годината сме разкрили повече престъпления от миналата година. Имаме 7,5% по-добра разкриваемост от миналата година – това са резултатите от началото на януари до момента”, отчете Станимир Станев в интервю за предаването “Преди всички”. 

Той посочи, че кражбите са с най-голям процент от извършените престъпления. От началото на тази година те са 1070, като се отчита намаление при тях, но все пак продължават да държат висок процент, каза Станев. По думите му на следващо място са грабежите и незаконното отнемане на МПС. 

От миналата година е въведена автоматизирана информационна система “Териториална полиция”, припомни заместник главния секретар на МВР. По думите му идеята е тя да стане национална и в нея да се включи и домашното насилие: “Със системата ще се поддържа информация за домашните насилници на национално ниво. Надявам се през тази година тази ситема да бъде въведена не само в ОД на МВР-Габрово, където работи повече от месец, а на територията на цялата страна. Искаме да приобщим и местната власт в малките общини – да бъдат изградени технически системи, които да имат възможност с инелигентен софтуер да правят превенция и да пресичат престъпления, особено за рискови групи граждани”.