Skip to content
Ужасът в Турция: Оцелелите от земетресенията разказват (видео)

Ужасът в Турция: Оцелелите от земетресенията разказват (видео)

„За съжаление, в същото време ние се борим и с изключително тежки метеорологични условия“, каза вицепрезидентът Фуат Откай

Advertisements

Мощно земетресение с магнитуд 7,8 по Рихтер удари Южна Турция и Северна Сирия рано в понеделник, като събори много сгради и причини смъртта на хиляди. Още много хора са попаднали в капан под развалините и се очаква броят на загиналите да се повиши, тъй като спасителните работници продължават да търсят оцелели сред останките на срутените сгради в градовете в района. 

Спасителни работници и жители в множество градове търсят оцелели, работейки през огънати железа и арматура и гигантски купчини бетон. Жител на турския град Адана каза, че три сгради в близост до дома му са се срутили. „Вече нямам сили“, можеше да се чуе как един оцелял вика изпод развалините, докато спасителните работници се опитваха да го измъкнат”, каза местен жител, студентът по журналистика Мохамет Фатих Явус.

„Страхуваме се, че смъртните случаи са стотици“, заяви по телефона Мухиб Кадур, лекар от град Атме. 

Земетресението, което се усети чак в Кайро, удари регион, тормозен от повече от десетилетие от гражданската война в Сирия. Трусът е бил с епицентър на около 90 километра от сирийската граница след град Газиантеп. 

Последваха най-малко 20 вторични труса няколко часа по-късно през деня, като най-силният е с магнитуд 6,6, съобщиха турските власти. Президентът Реджеп Тайип Ердоган написа в Twitter: „Екипите за търсене и спасяване бяха незабавно изпратени в районите, засегнати от земетресението. Надяваме се, че ще преживеем това бедствие заедно възможно най-скоро и с най-малко щети“. 

Близо 900 сгради бяха разрушени в турските провинции Газиантеп и Кахраманмарас, каза вицепрезидентът Фуат Откай. Болница се срути в средиземноморския крайбрежен град Искендерун, но броят на жертвите не е ясен, каза той. „За съжаление, в същото време ние се борим и с изключително тежки метеорологични условия“, каза Октай пред репортери. Близо 2800 екипа за търсене и спасяване са разположени в засегнатите от бедствия райони, каза той. По материали на АП, превад: Meteo Balkans