Skip to content
Големите вериги обясниха с декларация защо няма да намалят цените на храните

Големите вериги обясниха с декларация защо няма да намалят цените на храните

В България било по-скъпо, защото имало по-дълги транспортни пътища до родния пазар, в сравнение с Централна и Западна Европа

Advertisements

Големите вериги не смятат да намалят цените на основните стоки и услуги, става ясно от тяхна декларация, която бе разпространена днес до медиите. От Сдружението за модерна търговия, в което влизат 13 водещи ритейлъри в България – “Билла България“, “Фантастико груп”, “Дайхман търговия с обувки”, “ДМ България”, “Доверие – Брико” (“Мосю Бриколаж”), “ИКЕА – България”, “Кауфланд България” , “Лидл България“, “Максима България” (“Т MARKET”), “ПЕПКО България”, “ПроМаркет” , “Хиполенд” и SOpharmacy, се противопоставят на идеята на държавата да ги контролира и обясняват, че нямало как да намалят цените.

Според търговците съществени имало съществени фактори в ценообразуване, довели до настоящите високи цени и инфлация – глобален недостиг на суровини, по-дълги транспортни пътища за българския пазар в сравнение с Централна и Западна Европа, последици в световен мащаб от военния конфликт. 

Последното потвърждава, че 2/3 от продуктите по щандовете са внос, а колкото и да се хвалят, че подпомагат българската продукция, хипермаркетите почти не допускат родни стоки до обектите си.

Клиент показа бруталния обир на българските хипермаркети

“Редица икономисти предупредиха, че всяко прилагане на непазарни подходи (таван на цени и други) би влошило конкуренцията, а това би довело до допълнително повишение на цените. Самите търговци имат съвпадащ интерес с този на гражданите и на правителството да не се допуска ръст на цените”, твърдят от Сдружението за модерна търговия.

Вижте огромната ножица в цените на квартален магазин, Кауфланд и Лидл

Според тях се настройвало обществото към цял един сектор, а това не било “отговорно”.  Атаката била осъществявана “във време на предстоящи съдбоносни решения за страната ни като членството на България в еврозоната, при които е особено важно партньорството между бизнеса и институциите и търсене на работещи решения, а не внасяне на допълнителни разделения, базирани на популистки тези”.

Как Лидл продава една и съща стока два пъти по-евтино в Германия

Те изтъкват, че били големи данъкоплатци. Добавената стойност в сектора била 1,6 млрд.лева. 

“Внушението, направено в различни медийни изяви, че сектор “търговия” не създава добавена стойност в икономиката, издава дълбоко неразбиране на базови икономически процеси”, се подчертава становището.

И ако това не е спекула, вижте как буркан с лютеница в „Кауфланд“ поскъпна 80 % за месец

В сектора са концентрирани чуждестранни инвестиции на стойност 789 млн. евро или 2.8% от всички чужди капитали в страната до 2021 г. и се осигурява работа на над 80 000 души в цялата страна, допълват от големите вериги.

Големите търговски компании апелират също “да не се неглижират дългогодишни пропуски в управлението на целия агросектор (вкл. разпределение на субсидии), довели до недостатъчно местно производство, и така лековато да се посочва един удобен виновник – търговските вериги”. Ако има конкретни съмнения по отношение дейността на отделни бизнес оператори в страната, нека това бъде установено от съответните държавни контролни органи и да бъде оповестено. Но “обезличаването и дамгосването на търговията на дребно с храни не е партньорско отношение”, категорични са членовете на Сдружението за модерна търговия.