Skip to content
Откриха 18 мъртви мигранти в камион край София

Откриха 18 мъртви мигранти в камион край София

Телата на 18 мигранти са открити в камион край софийското село Локорско. Сигналът в МВР за изоставен товарен автомобил и група хора около него е постъпил около 14.15 ч. Няма данни за пътен инцидент, съобщават от полицията. Камионът бил с търговищки номера. Пътниците са млади мъже, вероятно от Афганистан. По случая вече има задържани, научи NOVA.

Advertisements

По първоначална информация в него са били превозвани незаконни мигранти – около 50 души, които били укрити в изграден тайник под превозван дървен материал. Според данните към момента 18 от тях са починали, а други поне 10 са в тежко състояние. Общо 34 пострадали са транспортирани до няколко столични болници за оказване на медицинска помощ. 

Седем души са настанени в реанимацията на “Света Анна”, седем – в “Пирогов”, осем – във ВМА, в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ – 4, в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда – 4 и четирима в Медицинския институт на МВР (МВР болница). Това каза в ефира на NOVA здравният министър Асен Меджидиев.

От ВМА съобщиха, че до 18.00 часа в “Спешното отделение” са докарани осем мъже. Петима от тях са настанени в реанимация, като четирима са в тежко състояние и се е наложила интубация и командно дишане. Трима души са настанени в Клиника по спешна токсикология.

Предприети са оперативно-издирвателни действия за установяване на водачите на камиона, които по данни на чужденците са избягали. Активната полицейска работа по случая продължава.

На мястото тече оглед. Разследването на смъртта на мигрантите ще бъде поето от Националната следствена служба (НСлС). На място е и заместник-главният прокурор и директор на Националното следствие Борислав Сарафов.