Skip to content
Официално :Приемането на еврото се отлага за 2025 г. 

Официално :Приемането на еврото се отлага за 2025 г. 

България няма да се присъедини към еврозоната на 1 януари 2024 г., както беше планирано. Причината е, че депутатите в 48-ото Народно събрание не приеха нужните закони, а освен това страната не отговаря на критериите за инфлация. Това съобщи финансовият министър Росица Велкова по време на пресконференция в петък. Тя обясни, че са проведени консултации с председателя на Еврогрупата Паскал Донахю и с изпълнителния заместник-председател по въпросите на икономиката Валдис Домбровскис и е взето решение България да не подава конвергентен доклад в края на февруари. 

Advertisements

Росица Велкова уточни, че трябва да се приемат промените в Кодекса на застраховането по линия на „Зелена карта“, в Търговския закон по линия на несъстоятелността и в Закон за мерките срещу изпирането на пари. Всички те минаха на първо четене в зала, но депутатите отказаха да ги придвижат напред и реално спряха страната да се присъедини към валутния съюз.

Според Велкова новата цел на страната е 1 януари 2025 г., но всички зависи от народните представители в следващия парламент, които трябва да си свършат работата.


Отлагането на датата за влизане на България в еврозоната вероятно ще повлияе на кредитния рейтинг на страната, каза още министърът и допълни: „Особено, ако няма яснота в следващите месеци, примерно половин година, не се внесе конвергентен доклад, който да даде перспектива, че България ще влезе в еврозоната с дата в обозримо бъдеще. Това би повлияло в негативен план както на кредитния рейтинг, така и на лихвите по дълга“. 

Велкова уточни още, че няма задължение датата за приемане на еврото да е 1 януари. Тоест то може да бъде прието от всяко първо число на месеца през 2025 или 2026 г., например.