Skip to content
Намериха парчета от руски дрон край бреговете на Иракли

Намериха парчета от руски дрон край бреговете на Иракли

Парчета от руски дрон бяха намерени край бреговете на Иракли. Частите от летателния апарат са открити случайно от разхождащи се в района. На тях има надпис на руски, който гласи – „Не пипай“.

Advertisements

Според експерти течението може да е изхвърлило бойната безпилотна машина на българския бряг.

„Имаше морска пяна отвътре. Изхвърлена е само олекотената част. Вероятно твърдата е потънала или морето я е избутало на друг плаж“, казват експерти за bTV.

Освен това става ясно и какъв е дронът. Оръжейният специалист Руслан Иванов обясни, че останките от опашната част са на безпилотен летателен апарат, произвеждан в Русия от 2010 г.

„Той е правен в уралски завод по израелски лиценз. Той представлява копие на израелски дрон. Класът му е малък към среден – нещо като турския „Байрактар“, каза Иванов.

Предназначението на машината е ударно-разузнавателна.

„Всъщност руснаците отначало усвоиха израелската технология като разузнавателни дронове. След това я ъпгрейднаха и вече разполагат с изделия, които може да носят ракети и баражиращи снаряди. Така че много специалисти даже вече наричат войната в Украйна война на дронове. Успехът на бойното поле зависи в голяма степен от успеха на контрабатарейната борба на артилерийските системи“, обясни още експертът.