Skip to content
Глобиха 650 тротинеткаджии, най-преследвани в Сливен, Бургас и Стара Загора

Глобиха 650 тротинеткаджии, най-преследвани в Сливен, Бургас и Стара Загора

Драстичен скок на броя санкционирани водачи на тротинетки. 650 „ездачи“ на електрически двуколесни са били наказани от Пътна полиция през 2022 г., което е близо четири пъти повече от 2021 г. Тротинетките бяха вкарани в Закона за движението по пътищата в средата на 2020 г., където са записани като „индивидуални електрически превозни средства“ (ИЕПС). За цялата 2022 г. 440 водачи на тротинетки са получили глоба с фиш. Отделно за нарушения са издадени и 204 наказателни постановления. Най-много санкции на водачи на ИЕПС са съставени от екипите в ОДМВР-Сливен, Бургас, Ст. Загора, казаха за „Телеграф“ от пресцентъра на МВР.

Advertisements

Откакто тротинетките заеха своето място в закона, на водачите им бяха вменени редица задължения. Те например са длъжни да ползват светлоотразително облекло и да включат светлините си в тъмната част на денонощието, както и да се движат възможно най-вдясно по платното. На каращите тротинетка е забранено да се движат по трасета, по които ограничението на скоростта е над 50 км/ч, както и в пешеходни зони и бус ленти. Забранено е и да карат с над 25 км/ч или пък да превозват други лица, както и да използват мобилен телефон, докато управляват тротинетката. Има и ограничение на възрастта, като водачите по-малки от 18-годишна възраст трябва да носят задължително каска, а тези под 14 г. могат да управляват ИЕПС само по велоалеи.

Според данните на МВР най-много водачи на елтротинетки са били глобени заради това, че са управлявали в тъмната част от денонощието без светлоотразително облекло или елементи по него, с което са създали риск от инцидент. Друга част от санкционираните са били наказани за управление на тротинетката в пешеходна зона или по тротоара. Има много глоби и за наличието на повече от едно лице по време на движение на тротинетката, което е забранено от закона. „Ездачи“ на електрички са масово глобявани и заради неспазване на изискването на закона къде точно трябва да се движат. Разпоредбата е те да използват изградената велосипедна инфраструктура, там, където има такава, а при липса на такава да карат по платното възможно най-близо до десния тротоар, пише „Телеграф“.

Глобите за почти всички нарушения с тротинетки са от 50 лв., включително и най-честите – с карането на забранени места и возенето на пътници. Изключение правят нарушенията за липса на светлоотразително облекло и каска за непълнолетните водачи, които се глобяват с 10 лв.За периода от 1 ноември 2022 г. до 31 януари 2023 г. (последните 3 месеца) на територията на страната са регистрирани 8 тежки катастрофи с водачи на електрически тротинетки. При тях са били ранени 7 техни водачи, а един е загинал при катастрофа в Кърджали. В половината от случаите произшествието е било между автомобил и тротинетка. В останалите, включително и фаталния, става дума за падане от тротинетката без наличие на друг участник в катастрофата.В Благоевградска област няма санкционирани собственици на електрически тротинетки. Добрата новина е, че няма и сериозни инциденти по пътищата с тях. „Проверяваме дали имат изрядни спирачки, звънец, светлини отпред и отзад. В тъмните часове на денонощието те са длъжни да носят светлоотразителни елементи на облеклото си. Засега няма глобени. Спазват се правилата, движат се по велосипедните алеи или най-вдясно по улиците”, казаха от Пътна полиция в Благоевград. В крайните квартали на града се забелязват и младежи, които са в нарушение. Много често те карат тротинетките без каска, а тя е задължителна за всички до 18-годишна възраст. Другото неспазване на закона е, че често могат да се видят двама младежи едновременно на една тротинетка, което е забранено от Закона за движение по пътищата.