Skip to content
Призрачен Слънчев бряг, летен сезон без ясна перспектива

Призрачен Слънчев бряг, летен сезон без ясна перспектива

Едва ли ще има много хотелиери в курортен комплекс “Слънчев бряг”, които ще отворят базите си за Великден. Това прогнозира пред БТА зам.-председателят на Българска хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) Веселин Налбантов.

Advertisements

По думите му в източната част на комплекса, чиято обществена инфраструктура управлява държавното дружество “Слънчев бряг” АД, към момента няма ток. Според Налбантов захранване няма да има поне до края на април, а причината е в липсата на средства в касата на дружеството, с които да бъде платена енергията за уличното осветление.

“Разходете се вечерта в Слънчев бряг – Изток. Там е пълна тъмница, една лампа не свети. От другата страна ще видите Слънчев бряг – Запад, чиято инфраструктура се управлява от Община Несебър. Там и в момента се работи, нещата се случват. Има осветление и прочее. Защо да отваряме хотелите, които се намират в източната част? Туристите ще се разхождат по тъмни улици, което ще е антиреклама за нас”, посочи Налбантов.

Губим милиарди от неразбориите в Слънчев бряг?

Заместник-председателят на БХРА е на мнение, че страната ни би могла да печели десетократно повече, ако въпросите със стопанисването на инфраструктурата в комплекса бъдат разрешени.

“Аз съм убеден, че ако направим и двете части на най-големия комплекс по нашето Черноморие приветливи, страната ни ще спечели милиарди от туризма. Това е въпрос, нерешен с години. Към момента едната част се управлява от едно дружество, в което държавата има участие от 75 на сто. Но това дружество е на загуба, защото заложената технология на управление е изцяло сбъркана. То просто няма от какво да печели. Затова и в момента токът е спрян, за да се пести. Ако някой отвори хотела си по Черноморието през май, то ние отново ще отворим през юни. Нека Слънчев бряг се направи град, нека има управление. Наложително е въпросите около собствеността в комплекса да бъдат разрешени”, коментира още Веселин Налбантов.