Skip to content
Удрят ли ни в кантарите по пазарите ?

Удрят ли ни в кантарите по пазарите ?

Освен везните по пазарите и борсите инспекторите от метрологичния надзор са проверили и над 180 търговски обекта. 14 от везните не са отговаряли на изискванията.

Advertisements

“Най-честите нарушения са свързани с това, че везните не са минали последваща периодична проверка. По-редките случаи са, когато търговците използват везни от така наречения неодобрен тип”, заяви Петя Танчева, “Метрологичен надзор”- Варна пред БНТ.
 
Везните трябва да са одобрени за ползване в България, а също така да имат отличителни знаци, че са минали проверка за настоящата година. Много от потребителите не знаят за тези изисквания към търговците.

“Везната, с която трябва да бъде претеглена стоката, трябва да има видимост. Да не е затрупана с плодове, зеленчуци и други стоки. Тя трябва да е поставена хоризонтално. Първият дисплей трябва да показва нула преди да започне притеглянето на това, което искате да си закупите. Вторият дисплей е за обявената цена. А третият показва изчислената цена”, допълни Петя Танчева.

При везните, които са с две блюда, потребителят трябва да следи за допълнителни тежести в някое от тях.Глобите за нарушителите са от 100 до 300 лева, ако са физически лица. А за юридическите санкцията при първо нарушение е от 200 до 500 лева.