Skip to content
Как при един лев цена за литър сурово мляко го купуваме по 3,50 лева в магазина?

Как при един лев цена за литър сурово мляко го купуваме по 3,50 лева в магазина?

Инспекторите от “Контрол на храните“ на месец извършват около 9-10 хиляди проверки, пишат се 400-500 предписания и 80 -100 акта месечно – това е текущият официален контрол, който извършваме всекидневно. Това каза в предаването “Неделя 150“ на БНР д-р Любомир Кулински – директор на Дирекция “Контрол на храните” в Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), съобщават от БТА.

Advertisements

Той обясни, че в момента всяка от трите основни институции, които участват в съвместните проверки – КЗП, НАП и БАБХ, извършват тези съвместни проверки в рамките на своите законови правомощия.

Проверяваме от много години и хората знаят какво значи една проверка, свикнали са и проверките не са нещо необичайно за тях, посочи той. 

Целта на тези съвместни проверки е да се изясни точният механизъм на ценообразуване и как при един лев цена за литър сурово мляко го купуваме по 3,50 лева в магазина, обясни той.

Като уточни, че БАБХ в своята контролна дейност не е пряко свързана с наблюдение на цени на храни, Кулински отбеляза, че съвместните проверки показват, че в последно време се наблюдава поевтиняване на групата продукти, които се наблюдават и ежеседмично се отчитат – около 30.  

Инфлацията у нас е стигнала най-високия си връх през последните 24 години

Основните нарушения, на които се натъква БАБХ при проверките, са храни с изтекъл срок на годност на щанда. Констатираме го почти ежедневно, коментира Кулински, като уточни, че такива храни веднага се насочват за унищожаване. Други чести нарушения са свързани с хигиенните норми. 

За първо нарушение нашите актове са между 2 и 3 хиляди лева, уточни Кулински.