Skip to content
Кабинетът прие: Махат стикерите от предното стъкло на колите

Кабинетът прие: Махат стикерите от предното стъкло на колите

Стикерите на предното стъкло на колите ще бъдат премахнати, а при ползването на електронни услуги от администрацията хората ще може да използват посредници, на които ще плащат. Това са част от промените в Закона за електронното управление, които бяха приети от Министерски съвет.

Advertisements

С промените отпадат всички изисквания за хартиени документи и други физически носители (включително стикери) за доказване на данни за лица или обекти, които са вписани в регистър, гласи официалното съобщение. Това означава, че на предното стъкло на колата не трябва да лепим стикери за „Гражданска отговорност“, за преминат технически преглед или за нещо друго, защото тези данни са налични в регистри.

Ще бъдат намалени таксите за административни услуги, когато те се предоставят по електронен път. Регламентира се и въвеждането на посредник при предоставяне на административни услуги. Така хората, които не използват информационните технологии, ще бъдат улеснени и няма да се налагат да пътуват до по-голямо населено място, за да заявят административна услуга. Такива посредници могат да бъдат Български пощи, библиотеките и всеки, който има офиси в близост до гражданите. За услугите си обаче гражданите ще трябва да плащат на посредниците. Така вместо да ползват директно услугите на администрацията или да отидат в офис на съответното ведомство, ще трябва да ходят в офис на посредник, който ще взима такса за предоставяната услуга.