Skip to content
България се включва в мащабно учение на НАТО в Черно море

България се включва в мащабно учение на НАТО в Черно море

Над 3400 военнослужещи от 13 държави ще участват в интегрираното учение на НАТО Sea Shield 2023, което ще се проведе в югоизточна Румъния, във водите на Черно море и делтата на река Дунав.

В маневрите освен Румъния ще участват военни от Албания, България, Великобритания, Гърция, Грузия, Молдова, Холандия, Полша, Португалия, САЩ, Турция и Франция.

Advertisements

Предвижда се в маневрите да участват над 30 плавателни съда от състава на ВМС на Румъния, 2 кораба от ВМС на България, 14 самолета и хеликоптера от Румъния, САЩ, Турция и Франция, 15 патрулни съда, 57 сухопътни превозни средства и друга военна техника.

Задачите по бойната подготовка ще се изпълняват от отряди на специалните сили, бойни водолази, специалисти в областта на химическата, биологичната, радиационната и ядрената защита, пехотни взводове и военни парашутисти.

„Морски щит 2023″ е най-сложното учение, планирано и провеждано от румънския флот през 2023 г., то ще помогне за насърчаване на инициативите и интересите на Румъния в регионален и международен план, както и ще повиши нивото на взаимодействие между силите на страните участнички“, подчертават от щаба на ВМС.
Маневрите ще се проведат от 20 март до 2 април.

На 23 март 2023 г. фрегата “Верни” и базов миночистач “Прибой” от състава на българските Военноморски сили отплаваха за участие в националното военноморското учение.Това съобщиха в сряда от пресслужбата на щаба на ВМС.

Плаването ще протече на няколко етапа. След напускане на Военноморска база Бургас и преход до пристанище Констанца, екипажите на корабите ще участват в работни срещи, свързани с организацията и провеждането на учението. Същинската част на учението ще започне с напускане на корабите на пристанището и изпълнение на планираните епизоди в акваторията на Черно море.

След края на учението на българските военни кораби предстои преход обратно до родината и заставане в пункта за постоянно базиране.