Skip to content
60-годишна украинска бежанка, живееща в Равда, ражда в България, търси пари за секцио

60-годишна украинска бежанка, живееща в Равда, ражда в България, търси пари за секцио

Украинската балерина Валерия Яроцкая e на 59 години и е бежанка в България. Само след два дни й предстои да роди бебе. Тя е пристигнала е съвсем сама в страната ни, радва се на българското гостоприемство, но има крещяща нужда от пари.

Advertisements

“Предстои секцио на 24 март. Стойността на операцията е между 3000 и 6000 лв. Tова е огромна сума и ако някой може да помогне с набиране на пари за Валерия, тя ще бъде благодарна до края на живота си”, пише фейсбук страницата Ukraine Support & Renovation.

Валерия е вдовица от пет години, наскоро загубва и майка си и баща си. Войната я оставя съвсем сама в Киев. Започва ново приятелство и разбира, че е бременна, независимо, че през последните 20 години се е опитвала да има второ дете:

“Не можех да си представя да не запазя това дете. В тази ужасна война има толкова много смърт… Това дете е мое спасение, а годините са просто едно число”, казва балерината.

НПО-фондацията “Открито сърце” също споделя нейния случай в мрежата и уточнява, че дъщеря й, която е на 25 години, е заминала като бежанка за Канада.

“Канада е много далеч за мен. Аз исках да съм в България. Обичам много тази страна. Посещавала съм я неведнъж като турист. Имам прекрасни спомени от това място. Тук идвах много пъти с покойния си мъж”, обясни още тя.

Яроцкая е посветила целия си живот на балета. Работила в Националната опера, била е преподавател в Академията за танци и в Киевската академия на изкуствата.

Сега живее на квартира в Равда. Останали са й още малко спестявания. Иска да се завърне към балета и преподаването, когато войната свърши. Дарители са помогнали със средства за хоспитализация и други неща от първа необходимост.

От фондацията обещават да поемат грижите за Яроцкая след раждането, но призовават за дарения.

Източник : Burgasinfo.com