Skip to content
Арестуваха три наши риболовни кораба с 10 моряци в румънски води, бракониерствали калкан и акула

Арестуваха три наши риболовни кораба с 10 моряци в румънски води, бракониерствали калкан и акула

Десет български граждани на три риболовни кораба са били заловени да бракониерстват калкан и акула в изключителната икономическа зона на Румъния в Черно море, на около 100 км от курорта Мамая, съобщи румънската Брегова охрана, цитирана от агенция Аджерпрес.

Advertisements

Плавателните съдове, заедно с техните екипажи, риболовни уреди и уловена риба, бяха ескортирани до военното пристанище в Констанца за по-нататъшно разследване под координацията на прокуратурата на Апелативния съд в Констанца.

От Външно министерство не коментират въпроса дали е имало бракониерство, или не, защото има образувано наказателно производство. 

Оттам обаче уточниха пред БТА, че няма арестувани моряци, а само задържани кораби на пристанището в Констанца. 

Няма задържани български граждани, съобщи Огнян Илиев, първи секретар “Връзки с обществеността” в посолството на България в Румъния. По думите му на моряците не е позволено да напускат корабите си.

Корабите са задържани вчера вечерта, около 23:30 ч., на 50 мили източно от Констанца, като са били спрени за проверка и отправени към военното пристанище на Констанца – Порт 1.

По-рано Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури съобщи, че за задържането на трите български риболовни кораба, като уточни, че единият от морските съдове е от Варна, другите – от Каварна и Бургас.

Снимката : Илюстративна