Skip to content
58-годишна украинска бежанка роди здраво бебе в Бургас

58-годишна украинска бежанка роди здраво бебе в Бургас

Петдесет и осемгодишната украинска бежанка Валерия Яроцкая роди здраво бебе в бургаската университетска болница “Дева Мария”, съобщиха от лечебното заведение. 

Advertisements

В 10,57 часа днес е проплакало момиченце с ръст 49 см и тежащо 3 кг. с помощта на акушер-гинеколога д-р Сибел Татарова. Валерия Яроцкая е балерина, мечтала за второ дете повече от 20 години. Бременността, обаче, настъпва в разгара на войната в Украйна и превръща майката в бежанка, търсеща спокойствие за себе си и бъдещото си дете. С д-р Татарова се среща още с пристигането си в България през септември миналата година и избира да ѝ се довери, предвид специфичността на състоянието си.

В последните години има достатъчно информация за жени, забременели и родили на сходна възраст, така че случаят нито ме изненада, нито ме притесни. Приех пациентката като предизвикателство, с готовност да реагирам при всяко евентуално усложнение. През цялото време тя бе стриктно проследявана с лабораторни изследвания, ехографски прегледи, в това число и доплерови изследвания – всичко, което може да покаже някакъв проблем. За щастие, Валерия бе изключително дисциплинирана, а бременността протече нормално, без отклонения”, разказва лекарката.Ще продължим да следим пациентката, тъй като някои усложнения настъпват след раждането, независимо че самото раждане е протекло нормално. В готовност сме да реагираме на отклонения на показателите ѝ във всеки момент”, добавя д-р Татарова, цитирана от пресцентъра на лечебното заведение.