Skip to content
Киберексперт: Вероятно ученик от Бургас стои зад бомбените заплахи

Киберексперт: Вероятно ученик от Бургас стои зад бомбените заплахи

Сигнал за поставени взривни устройства в няколко бургаски училища изпразни класните стаи вчера. Бяха евакуирани стотици деца. Всички училища на територията на града бяха щателно проверени за взривни устройства.

Advertisements

Експертът по сигурност Георги Балев сподели, че не определя случая като хакерска атака, тъй като не са нанесени щети.

„Виждаме изпращане на едно масово съобщение, откъдето идва целия проблем. Доста е лесно да се направи имейл и да се спусне по такъв начин, че да не се разбере какъв е изпращача. Имейл системата е създадена през 70-те години и начинът на проследяване не ни помага много в днешни дни. Не може да се установи кой е изпратил мейлите, много лесно може да се създаде сървър, откъдето да се изпращат съобщения от всяка част на света“, смята той.

И допълва, че вероятно авторът на бомбените заплахи е потиснат човек, още ученик.

„Той е искал да се почувства по-силен, за него светът е училището, затова е разпратил мейли до училища. Вероятно е от Бургас, защото в Телеграм канала си използва бургаска медия, която само бургазлии познаваме. За мен това е човек, който е в България, в Бургас“, заяви експертът.

По думите на Пламен Петков един от начините да се затрудни кой го е изпратил е използването на виртуална частна мрежа или VPN – който маскира и геолокацията на адреса, от който се изпраща.

„Чрез нея дори да се намирате в Бургас, в дадения момент може да показва, че сте в Холандия. Всеки имейл има IP адрес, който удостоверява самоличността. Целта на VPN е да промени тази самоличност, за да не се разбере кой е човекът зад него“, обясни той.

NOVA