Skip to content
Днес Честваме Лазаровден

Днес Честваме Лазаровден

Православната църква почита днес Лазар от Витания, когото Исус Христос възкресява.

Advertisements

Празникът Лазарова събота е по-популярен с името Лазаровден и се отбелязва в съботата на шестата седмица от Великия пост – осем дни преди Възкресение Христово (тази година на 16 април). С него започва подготовката за Страстната седмица.

По традиция на Лазаровден се откъсват зелени върбови клонки, с които се украсяват вратите на следващия ден – Цветница (Връбница).

В българската народна традиция празникът се свързва с обичая Лазаруване, в който момичета на възраст между 6 и 12 години в празнично облекло обикалят домовете, играят ръченица и пеят песни за здраве, плодородие и женитба. Според поверието къща, в която са пели лазарки, е честита – в нея ще има плодородие, а стопаните ще се радват на здраве и весел живот.

В Бургас и района Лазаровден ще бъде отбелязан с редица събития.

От 10:00 ч. на ул. „Алеко Константинов“ ще има празничен базар. По същото време в село Извор и кварталите „Крайморие“ и „Черно море“ ще се проведе обичаят Лазаруване с изпълнение на обредни песни и танци.

В 11:00 ч. отново на ул. „Алеко Константинов“ ще се организират артателиета, а от 12:30 Уличният куклен театър „Мале Мале“ ще представи постановката „Дядо вади ряпа“.