Skip to content
“Цацата”най-скъпото мезе по Черноморието

“Цацата”най-скъпото мезе по Черноморието

Tова лято ще ядем златно мезе с бирата. Само цацата поскъпва осем пъти от щанда до кръчмата, показа проучване на “Телеграф“. Рибата се купува по 80 стотинки за 200 грама от кръчмарите, които след това пласират този грамаж за 6,40 лв. на клиентите си.

Advertisements

Цени

Цените на едро за килограм за повечето риби са същите както в заведенията, но за 450 грама. За порция пъстърва от половин кило без 50 грама в ресторант например ще ви вземат най-малко 15 лв. За сравнение килограмът прясна пъстърва на едро излиза около 13 лв. Лавракът е около 20 лв. за килограм на едро, а ципурата – 17 лв. В капанчетата ще ви искат същите пари, но за 450 грама риба. Най-голяма е надценката при цацата.

Градове

Цените в заведенията се припокриват в София, Пловдив, Варна и Бургас, като зависи дали кръчмата е в центъра на града или е на първа линия до плажа с изглед към морето. В кварталните капанчета порциите са с по 2 до 5 лв. надолу. Най-високи са цените в заведенията в Слънчев бряг, Златни пясъци, Несебър, Созопол, Лозенец, Варна. По-тънко ще ви излезе да обядвате или вечеряте в Китен, Приморско, Крайморие, Ахтопол, споделиха ресторантьори. От бранша допълниха, че надценките са такива, защото в тях са включени разходите за заплати на персонала, за различни разходи, за ток, консумативи, логистика и др. 

Чипс

Напоследък в много от заведенията в София и в някои морски курорти е популярен домашният чипс. Нарязаните на тънко и на кръгчета пържени картофи са сред хитовите мезета и порцията върви по 10 лв. за 500 грама. За улеснение на ресторантьорите предприемачи продават на едро готови нарязани картофи за чипс, които не са бланширани. Предлагат се обелени и нарязани на 1 мм до 1 см дебелина за 1,50 лв. за килограм, или 80 стотинки за 500 грама. Картофите са от сортовете Джили, Агрия, Мамба и Сорая. Трайността им е до 5 дни или 7 с английски консервант, уточняват продавачи.