Skip to content
Слънчев бряг пуст в средата на юни

Слънчев бряг пуст в средата на юни

Най-големият български морски курорт – Слънчев бряг, е празен в средата на юни въпреки прогнозите на бившия министър на туризма в служебното правителство Илин Димитров, че ще има добър сезон с рекордни резултати. Същото е положението още в Златни пясъци, Албена, Св. Св. Константин и Елена и други комплекси. 

Advertisements

По плажовете и улиците на Слънчев бряг има много малко туристи. Хотелите, ресторантите и заведенията страдат от липсата на германци, които се очаква през тази година да достигнат едва 50% от нивата преди ковид пандемията. 

Германският пазар беше най-големият за българския туризъм с над 700 000 туристи годишно. Сега германците от една страна се страхуват да идват по Българското Черноморие заради близостта до войната в Украйна и икономическата стагнация в Германия. От друга страна, липсват чартъри и полети от германските летища до Бургас и Варна.

“Сезонът започна изключително слабо. Преди пандемията по това време вече гъмжеше от туристи в Слънчев бряг. В момента само около 10 хотела са пълни, а в останалите заетостта е под 10%“, обяви за TravelNews Веселин Налбантов, зам.-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА), който е собственик и на хотел “Колизеум“ в курорта.

Сезонът започна изключително слабо. Преди пандемията по това време вече гъмжеше от туристи в Слънчев бряг. В момента само около 10 хотела са пълни, а в останалите заетостта е под 10%“, обяви за TravelNews Веселин Налбантов, зам.-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА), който е собственик и на хотел “Колизеум“ в курорта.

Засега има основно британски и малко скандинавски туристи, които се завръщат в комплекса. Чехи и поляци също се появяват. Германците започнаха да идват по-отрано тази година, но ги няма в обемите от преди пандемията, обясни Налбантов. Българите и румънците все още не са тръгнали.

“Хората се страхуват от войната и не искат да идват на Българското Черноморие. Но България не излиза с ясни послания и информация, че тук е спокойно. Морето на Слънчев бряг е изключително чисто, а водата е кристална. Освен това курортът никога не е бил толкова чист и подреден“, подчерта Веселин Налбантов. Според него в голяма степен вина носи служебното правителство.

“Бившият министър на туризма Илин Димитров гръмко обявяваше огромен ръст на туристите, но такъв не виждаме. Служебното правителство нищо не направи за рекламата на България и да обясни, че сме безопасна дестинация. Туризмът не беше въобще приоритет за служебния кабинет, какъвто се оказва, че не е и за новото редовно правителство“, коментира разгневен Налбантов. “Ситуацията е лоша заради некадърното отношение на Илин Димитров, който си правеше само личен пиар, но не и такъв за България“, допълни той.