Skip to content
Предлагат всички ресторанти да плащат заплати само по банков път

Предлагат всички ресторанти да плащат заплати само по банков път

С проекта на бюджет се предлагат и промени, които ще засегнат плащането на заплатите. Фирмите с над 50 души персонал ще плащат заплатите само по банков път.

Advertisements

За ресторантите обаче правилото ще важи за всички, без значение колко работници имат.

Дивидентите също се предлага да се изплащат само по банка. Ако в ресторанта не ви дадат касова бележка, ще може да си тръгнете без да платите сметката.

Николай Тонев работи като главен готвач и иска да продължи да получава заплатата си на ръка.

“Вижте, ние готвачите сме малко друг сорт хора, друго тесто – ние предпочитаме всичко да видим, да пипнем”, казва той пред БТВ.

Управителят на ресторанта казва, че ако плаща заплатите през банката, това ще го натовари с такси. Работниците също, когато теглят от банкомат.

“В момента изпитваме недостиг на персонал и това е наистина притеснително от гледна точка на това, че повечето млади хора не желаят този начин на заплащане”, смята помощник-управителят на ресторант Росица Долапчиева.

Синдикатите също виждат рискове – например не навсякъде има банкомати и устройства за плащане с карта.

В мотивите си финансовото министерство казва: “С предложеното изменение се цели изсветляване на възнагражденията, подобряване на контрола и ограничаване на заобикалянето на данъчните и осигурителни правила.”

В проекта на бюджет се предлага още – ако не получите касова бележка в ресторант, да имате право да не си платите сметката. Ведомството твърди, че това е мярка за “изсветляване на сивата икономика”.

“Мярката е окей, ако е насочена към всички. Каква е разликата с фризьорския салон, със зъболекаря, с хранителните стоки”, пита Ричард Алибегов от Българската асоциация на заведенията.