Skip to content
Международната организация „Син флаг“: Морето в България е чисто

Международната организация „Син флаг“: Морето в България е чисто

Международната организация „Син флаг“ потвърди доброто качество на морската вода в България, съобщават от курорта „Слънчев бряг“.

Advertisements

Морската вода е кристално чиста и няма никакви поводи дори и за най-малка тревога. Това се отнася за цялото българско Черноморие. Двайсет и една плажни ивици и едно яхтено пристанище получиха приза „Син флаг“ тази година и ние следим стриктно тези плажове, включително и за чистотата на водата“, обяви Станимир Георгиев, председател на движението за България, цитиран от пресцентъра на курорта.

Сертифицираните по Международната програма плажове са подложени на сериозен мониторинг през целия туристически сезон, обясни Георгиев. На всеки две седмици независима сертифицирана лаборатория взема проби от морската вода с официални протоколи и ги изследва, а след това предоставя данните от изследванията на „Синия флаг“, откъдето гарантират, че показателите на морската вода са отлични.

Мениджърът на Южния плаж в Слънчев бряг, Кирил Спасов потвърди, че всички показатели на морската вода отговарят на изискванията не само на „Синия флаг“, но и на българските и европейски стандарти. Спасов се позова на протоколите от последните резултати на Южния плаж в Слънчев бряг за месец юни.

Според тях, изследванията от пробите на морската вода, извършени от независимата лаборатория на „Лемна Екоинвест – България“ АД показват 59 единици чревни ентерококи от 100 допустими и 46 единици ешерихия коли от 250 допустими.