Skip to content
“Войната може да излезе от Украйна”: Службите у нас с доклади за 2022 г.

“Войната може да излезе от Украйна”: Службите у нас с доклади за 2022 г.

Войната може да излезе от Украйна” и “Москва иска нестабилност в Западните Балкани”. Това се посочва в доклади на разузнавателните ни служби за 2022 г. Те са публикувани на сайта на Министерския съвет.

Advertisements

През миналата седмица тези доклади бяха разгледани и в комисия в парламента и бяха приети, но със секретната част, до която ние нямаме достъп. В тях се посочва също, че в последната година се е засилила дезинформацията, кибератаките и има опасност от радикализация и крайно десни прояви.

“Военните действия запазват потенциала си за ескалация и разпространение извън украинска територия, като не може да бъде изключен напълно и вариант за използване на оръжия за масово поразяване”. Това е част от годишния доклад на Държавната агенция Национална сигурност за 2022 г

От министерство на отбраната обаче не очакват военна опасност за България.

„Ако например някоя авария имаме в Запорожката атомна централа, тогава ефектът от едно такова действие, което е на двустранна основа между воюващите, може да засегне и държави, които са в съседство. Така, че аз не визирам и не смятаме ние, че може войната да излезе от територията н Украйна на територията на НАТО“, каза зам.-министърът на отбраната Атанас Запрянов.