Skip to content
Две несебърски момчета смайват света с постиженията си по английски и математика

Две несебърски момчета смайват света с постиженията си по английски и математика

Две несебърски момчета предизвикаха истински фурор в Несебър, след като постигнаха изключителни постижения по английски език и математика.

Advertisements

Седмокласникът Йоан Дашев защити международния сертификат Cambridge English C1, въпреки че за това ниво се явяват зрелостници и кандидат-студенти. Учителят му по английски език Георги Русев споделя, че Йоан отдавна се състезава с по-големите и най-добрите.

Притежанието на сертификат C1 Advanced удостоверява, че владеете езика на много високо ниво и можете да го използвате не само в ежедневни ситуации, но и за обучение в университет, както и за ефективна комуникация на професионално равнище.  Успешното овладяване на това ниво означава, че можете с увереност да участвате в работни срещи, академични обучения и семинари. Повече от 9000 образователни институции, фирми и правителствени служби по света приемат C1 Advanced като доказателство за постижения на високо ниво в изучаването на английски език.

Така Йоан може да избере държава, колеж (университет, специалност) и да провери за кои специалности може да кандидатства със сертификата.

Тази година Йоан Дашев завърши Основно училище „Св. св. Кирил и Методий“ в град Свети Влас. Към момента е решил да продължи образованието си в България, въпреки многото възможности за англоезични държави.

Несебърлията Керем Хазим пък отвя конкуренцията при участието си на световното състезание по ментална аритметика в Анталия, Турция (WAMAS-2023). 7-годишното талантливо момче до момента е спечелило десетки състезания в своята възрастова група, затова трябваше да се включи в по-горна група на ниво професионалисти. Това не му попречи да запише отличен резултат и да реши 170 задачи в рамките само на 10 минути.

Керем, който тази година завърши първи клас в несебърското училище „Любен Каравелов“, умножава и дели трицифрени числа за секунди. За крехката си възраст демонстрира изключителна упоритост, която му помага да печели състезание след състезание. Конкретно в Анталия (5-6 юли 2023 г.) Керем Хазим пребори конкуренцията на деца от Азербайджан, Турция, Египет, Казахстан, Молдова, Румъния, Русия, Саудитска Арабия, Йордания, Узбекистан, ОАЕ, Кувейт, Киргизстан, Ирак, Палестина, Ливан и др.

Зехра (майката на малкия шампион) споделя, че това е първо присъствено състезание. Керем е заминал с подкрепата на Гражданско сдружение „Напред Несебър“.

Дни след победата в Анталия  Керем взема участие в онлайн олимпиадата Sama Global, в която записва максимален резултат и печели 1000 точки от 1000 възможни. Състезава се отново на ниво професионалист.

През март т.г., на друго силно международно състезание в Москва, Керем изкарва рекордните 1700 точки, като успява да задмине всички 773 участници в категориите от 5 до 12 г.!

През ноември и декември несебърлията е поканен да участва на световни състезания по ментална аритметика в Дубай и Тайланд. „Ако имаме спонсор, ще участваме. В противен случай няма как“, споделя майката на ученика.

Участието в световните състезания по ментална аритметика е голяма мотивация, носи незаменима радост от победата и заслужена гордост за участниците, техните родители и всички българи.

Автор: Gramofona.com