Skip to content
Сезона по морето тепърва започва септември и октомври най-силни

Сезона по морето тепърва започва септември и октомври най-силни

През август – най-силния за туризма ни месец, се очаква в страната да дойдат на почивка около 2,1 млн. чужденци,

Advertisements

основно в курортните “Албена”, “Св. Св. Константин и Елена”, “Златни пясъци”, “Елените”, “Слънчев бряг”, “Дюни” и ММЦ-Приморско, и около 1 млн. ще изберат ваканция на квартира в други обекти, извън основните морски курорти, главно по Южното Черноморие. 

Като цяло 2023 г. се движи с положителен темп още от началото на годината. Това каза в интервю за БТА директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов. Той напомни, че юни приключи с 23 на сто ръст на пристиганията на чужденци в България, а и в във всички предходни месеци също има ръстове. 

От началото на годината досега се движим с около един милион повече влезли в страната спрямо същия период на 2019 г. Трендовете за август също се запазват за чуждестранните и за българските туристи, посочи експертът. Очакваме силен септември и октомври, допълни Драганов.

Германският пазар се движи с около 4 на сто ръст, като миналата година броят на пристиганията на туристи от този пазар беше 780 000, а за тази година се очаква те да са около 800 000. 

Сега се наблюдава преразпределение на пътуванията на германските туристи – заселен интерес към пътуванията за уикенда, увеличават се пътуванията с цел културен туризъм в градска историческа среда и намаляване на пътуванията към морските курорти, като една от причините е загубата им на облика на тихи и спокойни места за почивка, което не се харесва на германските туристи, отбеляза Драганов. 

Той отново напомни, че няма данни за отказ на германските граждани от почивка по морето с основание замърсяване на Черно море, защото такива не могат да бъдат доказани, защото няма данни за подобно замърсяване. Но проучвания на германски туроператори показват, че има страхове и около 50 на сто от населението на Германия, което пътува в чужбина, декларира, че се страхува по отношение войната в Украйна.