Skip to content
Конфискуват колата за алкохол и наркотици. В Бургас и Несебър заловиха двама

Конфискуват колата за алкохол и наркотици. В Бургас и Несебър заловиха двама

Съдилищата в България вече ще могат да конфискуват в полза на държавата автомобилите на шофьори, употребили алкохол или наркотични вещества. Тези промени станаха факт с измененията в Наказателния кодекс, публикувани в брой 67 на “Държавен вестник”.

Advertisements

Все още обществото не е наясно какво ще се случва с автомобилите, когато те са собственост на физически и юридически лица, когато са обект на съпружеска или имуществена общност, но ще бъде утвърдена практика най-скоро, съобщи на пресконференция днес председателят на Окръжната прокуратура в Бургас Мария Маркова. И уточни, че промените са наложителни, заради многото извършени престъпления след употреба след алкохол и наркотици. От началото на годината до настоящия момент образуваните досъдебни производства по този текст от НК са общо 609- със сто повече отколкото миналата година, каза шефът на полицията в Бургас старши комисар Калоян Калоянов.

След влизането в сила на закона до момента полицията в Бургас е регистрирала две престъпления за шофиране след злоупотреба на алкохол и наркотици- водач на тежкотоварен автомобил е засечен с 3.02 промила зад волана, а друг пък е хванат да кара надрусан с наркотици.

По закон се предвижда отнемане на моторно превозно средство, когато то е собственост на водача или неговата равностойност, когато собствеността на автомобила е на трето лице.