Skip to content
15 АВГУСТ – ПРАЗНИКЪТ НА НЕСЕБЪР –

15 АВГУСТ – ПРАЗНИКЪТ НА НЕСЕБЪР –

В нощта на празника на Несебър жителите и гостите на града ще съпреживеят и споделят зареждащите  емоции от  тридневната програма по случай честванията на Голяма Богородица, които по традиция ще кулминират в нощта на 15 август с впечатляващо 3D светлинно шоу на крепостните стени и грандиозен пиро-музикален лазерен спектакъл.

Advertisements

Тази година честванията на празника на най-красивия български град са посветени на юбилейната четиридесета година от вписването на   Несебър в листата на ЮНЕСКО  със световните културни обекти от общочовешко значение. Денят е посветен и на жителите на общината, чието единомислие, единодействие, упоритост и самочувствие, направи  пътя към признанието на Несебър като носител на уникална историческа и културна ценност, възможен.В концертната програма по случай празника на града участие ще вземат  любими на българската публика изпълнители и състави. Сред тях изпъкват имената на обичаните от вече няколко поколения българи  Кичка Бодурова, на легендарната рок група „Фондацията“, на Държавния фолклорен ансамбъл „Филип Кутев“. За най-малките Общината е организирала весел детски празник в Южния парк с артистите на „Цирк Балкански“, а в празничната нощ публиката  на Артиум център ще чуе изпълненията на младите таланти на  ОДК – ВГ „Морски звездички“.  В празника на Несебър и тази година се включва  обичаният и много популярен несебърски   народне певец Данислав Кехайов, чийто меден глас разнася славата на българския фолклор по целия свят. Подгряваща група на голямата сцена в празничната нощ ще бъде бургаската рок формация FOUR, която е наложила авторитета си на несебърската сцена.15 август е денят, в който православната църква чества един от най- големите празници в своя календар – Успение Богородично. И

 тази година чудотворната несебърска икона на Божията майка ще бъде изнесена за поклонение извън стените на храма. Литийното шествие ще мине по улиците на Стария град в предпразничната вечер, а на сутринта на  15 август в църквата „Успение Богородично“ ще бъде отслужена традиционната Света литургия.

Ритуалът по издигане на националния флаг на България по повод честванията на Светата майка и празника на Несебър и тази година ще бъде изпълнен с участието на курсанти на военноморските сили от база „Атия“ .

Тържествата в празничната нощ ще бъдат белязани с ефектно и вълнуващо дрон шоу, представящо поредица от интересни  цветни фигури и символи в небето над Стария Несебър.

Малко преди дванадесет часа във вечерта  на 15 август крепостните стени ще оживеят под заревото на хиляди прожектори и лазери с 3d mapping и светлинното  шоу, разказващо истории за възход, градеж и победи, за символи на вяра и надежда.

Вечерта ще приключи с грандиозна заря. Светлините ще изригнат, за да осветяваха залива с пищна палитра от цветове и отблясъци. Зарята  отново е връхна точка на празника на Несебър – събитието, което завинаги ще остане в паметта на всеки, решил да сподели радостта, емоцията и еуфорията от най-хубавата нощ в най-стария от живите български градове.