Skip to content
Трябва ли да носите акт за раждане на детето при пътуване зад граница?

Трябва ли да носите акт за раждане на детето при пътуване зад граница?

В разгара на сезона на отпуските хиляди български семейства се насочиха да почиват в южните ни съседки. Много родители, които пътуват за първи път се замислят какви документи са нужни на децата, за преминат граница. Такива въпроси се задават в групи за птувания и гранични пунктове. Родител, направил си труда да отправи официално запитване до “Гранична полиция”, сподели отговорът на институцията, пише Там е посочено, че удостоверение за раждане не се изисква за малолетнии непълнолетни.

Advertisements

“Официален отговор от Гранична полиция, относно искането за представяне на акт за раждане на деца, преминаващи КПП на България. Всички които твърдят, че трябва да се представи, да прочетат внимателно отговора и особено внимателно последното изречение. Ако искат да си го разпечатат и носят в колите при преминаване за доказателство.”, пише Никола Стойков.

“Няма изискване за предоставяне на удостоверение за раждане за преминаващите през гранично контролните-пропускателн пунктове на страната малолетни и непълнолетни български граждани.”, гласи заключението на отговора към Стойков.

Въпреки това потребителка посочва, че са искани актове за раждане и на двете й деца при преминването на границата с Гърция наскоро.

“Миналата седмица пътувахме за Гърция със съпруга ми и двете ни деца и ни поискаха актовете за раждане и на двете деца. Не всеки път ги искат,но винаги ги нося,че незнам на кой какво ще му хрумне”, разказва М. Христова.